A Kaposvári Egyetem színészképzésére is sokkal kevesebben jelentkeztek az idén

2021. március 30. – 12:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Negyven százalékkal csökkent a Kaposvári Egyetem színművészeti képzésére jelentkezők száma. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) mellett a kaposvári az ország másik olyan intézménye, ami színészi diplomát ad – írja a Magyar Narancs.

2019-ben 419-en, tavaly pedig 440-en jelentkeztek a kaposvári színészképzésre, idén viszont csak 261-en adták be ide a felvételijüket,

ami az egyetem fennállása óta a legkevesebb jelentkező erre a szakra.

A Kaposváron folyó színészképzést 2011-2012 óta a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila vezette, aki tavaly az ország másik színészképző egyetemének vezetőségébe is bekerült. Ő lett az SZFE-t fenntartó új alapítvány kuratóriumának az elnöke. Vidnyánszky kaposvári útja 2011-ben kezdődött, amikor szinte a semmiből címzetes egyetemi tanárrá nevezték ki, majd nem sokkal később az egyetem egy átszervezésről döntött.

A Kaposvári Egyetem bejárati épülete és jobbra a Makovecz Imre Kossuth-díjas építész által tervezett körépület- Fotó: Váli Miklós / MTI
A Kaposvári Egyetem bejárati épülete és jobbra a Makovecz Imre Kossuth-díjas építész által tervezett körépület- Fotó: Váli Miklós / MTI

Egy újfajta tanítási módszert is bevezetett itt: a duális képzést, ami leegyszerűsítve annyit jelentett, hogy a hallgatókat már az első-második évtől színházakhoz küldte gyakorlatra. A hallgatók így egy hetet a kaposvári egyetemen tanultak, a másik hetet pedig az osztályfőnökeik színházában töltötték, ahol statisztáltak. Vidnyászky az elmúlt hónapokban már semmilyen funkciót nem töltött be a Kaposváron.

Tavaly nyáron a Kaposvári Egyetem működésében is változás történt, beolvasztották őket az akkor még Szent István Egyetem néven működő intézménybe, amelyet fél évvel később Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek (MATE) neveztek át.

Idén nemcsak Kaposváron jelentkeztek kevesebben a színészképzésre, de az SZFE-re is kevesebben adták be a jelentkezésüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!