Gulyás Gergely: 2,5 millió oltott ember előtt nem lesz nyitás

Gulyás Gergely: 2,5 millió oltott ember előtt nem lesz nyitás

Másolás

Vágólapra másolva

Döntött a kormány: nincs lehetőség a járványügyi korlátozások visszavonására, csak a fenntartása addig, amíg legalább 2,5 millió magyar ember be nem lesz oltva. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette ezt be, hozzátéve: április 12-én, vagy 19-én lehet először nyitás például a közoktatásban, hozzátéve, hogy ezekről egy héttel korábban igyekeznek tájékoztatást adni. A nyitást megelőzően az óvodapedagógusokat és pedagógusokat – amennyiben jelentkeznek erre – be fogják oltani.

Sajnos még nem tetőzött a harmadik hullám Gulyás szerint. Több szakértői vélemény és spekuláció van a tetőzésről, általában a szennyvízcsatornában található víruskoncentrációból megmondható a vírus állása, de sajnos nagyon nehéz jósolni a miniszter szerint.

Nem lehet megmondani, hogy a harmadik hullám csúcsa ma van-e, vagy jövő héten lesz, kiderül.

Ezt bizonygatta legalábbis Gulyás Gergely az Európai Néppártból való kilépésről született döntést érintő kérdésre. A miniszter szerint Orbán Viktor és Magyarország Európai politikai befolyása nagy.

A kormánypártoknak erről világos véleménye van, mondta Gulyás Gergely, de miután 32 éve a bizottsági elnöki posztok világos szabályok szerint (az MSZP-s Korózs Lajos az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke – a szerk.) oszlanak el, „nekünk ebbe beleszólásunk nincsen”.

Hogy mik lesznek a védettségi igazolvány plusz jogosultságai, azt később hozzák majd nyilvánosságra.

Reálisnak tűnik Gulyás szerint, hogy május végéig mindenkit be oltanak, aki regisztrált.

Május elején írásbeli érettségi lesz, június elején pedig szóbeli érettségi.

Ha az oltási sorrendben soron lévő embert nem tudják a háziorvosok elérni, akkor a lényeg, hogy a náluk lévő oltóanyagot oltsák el, mondta Gulyás.

Gulyás Gergely szerint világos, hogy a jelenlegi helyzeten csak a megfelelő átoltottság segíthet. A Magyar Nemzet első, idevágó kérdésére a miniszter hangsúlyozta: senki ne érveljen az oltóanyagok ellen, Magyarországon csak biztonságos, engedélyezett vakcinával oltanak, minimális összefogásra kérte a magyar politika szereplőit is.

Ha beoltják az időseket, úgy fognak Gulyás szerint radikálisan csökkeni a járványügyi számok.

A kormány arra kérte az operatív törzset, vizsgálja meg a gazdasági kamara bolt- és plázanyitási javaslatait, erről az operatív törzs pénteken fog tárgyalni.

„Legkorábban április 12-én vagy 19-én tudunk nyitni” – jelentette ki Gulyás. A miniszter arról beszélt, a mostani számítások előtt legkorábban ekkor kerülhet sor erre, mert legalább 2,5 millió embert kell beoltani ahhoz, hogy nyitni lehessen.

A miniszter azt ígérte, hogy az iskolák és óvodák újranyitása előtt legalább egy hét felkészülés lesz, ami alatt az óvónőket például – jelentkezésük alapján – be fogják oltani.

A helyzet komoly, de az egészségügyi ellátórendszer képes ellátni, ha megfeszítve is, a feladatait – közölte Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolója szerint két kormányülés is volt szerdán, az EU-s témájún a csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozóra készültek fel, ahol a járványügy lesz a téma.

Gulyás szerint a kormány döntött arról, hogy egészségügyi ellátórendszer – nemcsak hely, azaz ágy – további kapaciásait szabadítsák fel, amennyiben ez szükségessé válik.

További 600 ezer nyugdíjas van, aki nem regisztrált, pedig kellene, ezért Müller Cecília levélben kereste meg az érintetteket, hogy mihamarabb megtörténjen a veszélyeztetett korosztály átoltása. Gulyás emlékeztetett: a vírus ellen csak az átoltottság véd meg.

Erről is tárgyalt a kormány szerdán. Orbán Viktor kedden egy rövid Facebook-videóban beszélt arról, hogy a kormány leült a gazdasági kamarával, akik azt javasolták, a boltokban az általános zárás helyett legyen négyzetméter-alapú korlátozás, és legyenek külön plázaszabályozások is. A részletekről bővebben itt olvashat.

A koronavírus harmadik hulláma nemcsak eddig nem látott mennyiségű fertőzöttet, halálesetet és egészségügyi túlterhelést hozott, de a kórházba kerülési és halálozási statisztikákon is módosított. Az első és második hullámban megszokhattuk, hogy a Covid−19 elsősorban az idős, krónikus betegekre lehet végzetes, az utóbbi hetekben viszont egyre több olyan hírt hallani, hogy középkorú és fiatal emberek kerülnek kórházban vagy halnak meg, köztük olyanok is, akiknek semmilyen alapbetegségük nem volt. Elemzőcikkünkben azt jártuk körül, mennyire igazolják az érzetet a számok, és ennek mi az oka.

  • Miután az AstraZeneca arról értesítette az Európai Uniót, hogy az év második negyedévében a felét szállítja le a megállapodásokban foglalt oltóanyagnak, 90 milliót a szerződésben szereplő 180 millió helyett, hogyan lehet garantálni, hogy akik megkapták az első oltásukat ebből a vakcinából, a második oltásukat is megkaphatják, tekintettel arra, hogy minden az országba került vakcinát eloltanak?
  • Erre a lehetőségre készülve kapott-e vészhelyzeti engedélyt a Covishield, ami az AstraZeneca oltóanyagának az indiai Serum Intézet által gyártott kiadása?
  • Több Sinopharmmal oltott olvasónk is jelezte, hogy a második dózist nem kapta meg a kiírt időpontban, a háziorvosok tájékoztatása szerint azért, mert az adott körzetbe nem érkezett a kellő időben elegendő oltóanyag. Vannak ellátás problémák a Sinopharm vakcinák esetében, és ha igen, az hogyan érinti azokat, akik nem tudják időben megkapni a második dózist?
  • Hány százalékos a Covid-osztályok telítettsége, összesen hány kórházi ágy áll rendelkezésre covidos betegek kezelésére?
  • Hány ágyon tudnak betegeket lélegeztetni, és ezeken 1 szakképzett ápolóra hány beteg jut?
  • Korcsoportonként milyen a megoszlása a kórházban kezelt covidos betegeknek?
  • Az endometriózis minden tizedik nőt érint ma Magyarországon, a női meddőség egyik leggyakoribb oka. Az új egészségügyi törvény miatt a nőgyógyászok és az endormetriózis specialisták egy jó része a magánpraxist választotta, így a műtéti várólisták megint kivárhatatlanokká váltak. Magán úton egy ilyen műtét minimum félmillió forintnál kezdődik. Hogyan egyeztethető össze a kormány családbarát politikájával, hogy az új egészségügyi törvénynek köszönhetően ilyen lehetetlen helyzetbe hozza azokat a nőket, akiknek a gyermekvállalását ez a betegség gátolja?
  • A kormány szerint nem túl kockázatos, hogy a rendőrök a járvány harmadik hullámának felfutó ágában – amikor a járványügyi számok naponta döntenek rekordot –, úgy akarják kiszűrni az ittas vezetőket, hogy ugyanazt a szondát, steril cső használata nélkül fújatják meg a sofőrökkel?
  • Mi az oka annak, hogy eltérő szabályok vonatkoznak a technikumba járó középiskolásokra és a gimnazistákra miközben mind a két csoport ugyanazt az érettségit fogja írni? Az Emmi rendelete szerint tarthatók személyes konzultációk az érettségire készülőknek, míg az ITM a szakképzésben tanulók számára csak online konzultációkat tarthatnak április 7-ig. Nem gondolják azt, hogy így nem egyenlőek a vizsgázók esélyei?

Csütörtökön elküldött, plusz kérdésink:

  • Van koronavírusos tagja a magyar kormánynak?
  • Ha igen, ki kapta el a vírust, és mennyire tudták beazonosítani, hogy mikor és hol?
  • Ha van koronavírusos miniszter, akkor milyen kontakt-kutatást végeztek a környezetében: hányan vannak karanténban, hányan fertőződtek meg?

  • Napi új fertőzöttek száma: 9637 (az előző napihoz képest +2050)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 272 (az előző napihoz képest +23)
  • Elvégzett tesztek száma: 35 417 (az előző napihoz képest +2101)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 11 760 (az előző napihoz képest -45)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1467 (az előző napihoz képest +44)
  • Első dózissal oltottak száma: 1 747 519 (az előző napihoz képest +51 409)
  • Ebből második dózissal is beoltottak száma: 524 604 (az előző napihoz képest +30 084)

A napi járványügyi adatokról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Maruzsa Zoltán kizártnak tartja, hogy a tanév végéig maradjon a digitális munkarend. A köznevelésért felelős államtitkár ugyanakkor azt mondta:

„kell ahhoz némi optimizmus, hogy az április 7-i nyitást kőbe vésettnek vegyük. Jelenleg valószínűbb, hogy a jelenléti nevelés és oktatás visszaállítása kitolódhat egy kicsit, de ehhez is látni kell a következő két hét fejleményeit.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!