Tibeti zászlóval és ujguros molinóval várja az I. kerület a kínai védelmi minisztert

2021. március 25. – 14:25

frissítve

Tibeti zászlóval és ujguros molinóval várja az I. kerület a kínai védelmi minisztert
Felteszik a molinót az önkormányzat munkatársai az I. kerületi városháza épületére – Fotó: Budavári Önkormányzat

Másolás

Vágólapra másolva

Tibeti zászlóval és molinóval tiltakozik a budapesti I. kerületi önkormányzat a kínai védelmi miniszter látogatása ellen. A Facebook-bejegyzésben azt írják, hogy a képviselő-testület többsége fontosnak érezte, hogy „szolidaritását fejezze ki a kínai Hszincsiang tartományban élő ujgur kisebbséggel és kiálljon annak elnyomása ellen, ahogy ezt az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia is teszi”.

A tibeti zászlóval együtt kifeszített molinón az „Igazságot az elnyomott ujguroknak!” felirat olvasható magyarul és angolul, utalva az ujgurok ellen elkövetett állítólagos emberi jogi visszaélésekre.

Erre az egyik példa az Amnesty International jelentése, ami szerint Kína szétválasztja az ujgur családokat, és beleegyezés nélkül zárnak árvaházba gyerekeket. Tavaly decemberben pedig arról jelent meg egy tanulmány, hogy több mint félmillió ember dolgozik gyapotszedőként Hszincsiang tartományban, többségük pedig az ujgurokból és más türk népcsoportokból kerül ki.

„Becslések szerint körülbelül egymillióra tehető azoknak az ujguroknak a száma, akiket a kínai állam átnevelő táborokban tart fogva. Ehhez az elnyomó, kommunista diktatúrához dörgölőzik a magyar kormány a keleti nyitás részeként”

– írta közleményében Gelencsér Ferenc, az I. kerület momentumos alpolgármestere.

Kína nemzetvédelmi minisztere, Vej Feng-ho az európai körutazásának első állomásaként érkezik Magyarországra, írja a Magyar Nemzet. Látogatása során találkozik majd Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel, és ellátogat a Várnegyedben található Hadtörténeti Múzeumba is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!