Kínában célkeresztbe került a Nike és a H&M, miután szóvá tették az ujgur kényszermunkát

2021. március 25. – 07:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nike és a H&M is aggodalmát fejezte ki, amiért állítólag kényszermunkával állítják elő ujgurok a kínai Hszincsiang tartományból érkező pamutot. Kínában emiatt bojkottálhatják a két hatalmas divatcég áruházait, írja a BBC.

Egy tavaly decemberben megjelent tanulmány szerint több mint félmillió ember dolgozik gyapotszedőként a tartományban. A kényszermunkások legnagyobb része Kína muszlim kisebbségeiből kerül ki, ujgurokból és más türk népcsoportokból. Hszincsiang tartomány a világ gyapottermelésének több mint 20 százalékát adja. Ez részben annak köszönhető, hogy az emberi jogokat megsértve kényszerítik munkára a kisebbségeket egy félkatonai termelőegységben.

A Nike és a H&M még tavaly közleményt adott ki, amelyben aggasztónak nevezték az ujgur kényszermunkáról szóló jelentésben feltárt információkat, és bejelentették, hogy nem használnak olyan gyapotot, amely Hszincsiangból származik.

Kínában azonban csak idén márciusban lett ügy a dologból, azután, hogy több nyugati ország és az EU is szankciókat léptetett életbe az ujgurok emberi jogainak sérelme miatt az érintett tartomány vezető tisztségviselőivel szemben. Most többen a két márka bojkottálására szólítják fel Kínában az embereket, és több kínai híresség megszakította üzleti kapcsolatát a cégekkel.

Egy pekingi H&M előtt elsétáló emberek 2021. március 25-én – Fotó: GREG BAKER / AFP
Egy pekingi H&M előtt elsétáló emberek 2021. március 25-én – Fotó: GREG BAKER / AFP

A BBC szerint a Nike és a H&M elleni reakciókat a Kínai Kommunista Párt egyik ifjúsági csoportjának friss, közösségi médiában megosztott posztja válthatta ki. „Pletykákat terjeszteni a hszincsiangi pamutról, miközben Kínában is pénzt akarnak keresni?” – ezzel a kérdéssel kommentálta a Kommunista Ifjúsági Liga a Twitter kínai megfelelőjeként is ismert Weibón megjelent bejegyzésben a H&M tavalyi közleményét.

A kínai állami tévé közben kampányt indított, amelyben a hszincsiangi gyapotot védi és az ottani gyapotot védő külföldi márkákat támadja. A CCTV állami műsorszolgáltató szerint a H&M „rosszul kalkulált”, amikor megpróbált „igaz hős” lenni, most pedig „súlyos árat kell fizetnie a helytelen cselekedeteiért”.

Ahogy arról a Telex is beszámolt, az Amnesty International friss jelentése szerint Kína szétválasztja az ujgur családokat, beleegyezés nélkül zárnak árvaházba gyerekeket. Február elején az amerikai és a brit kormány is elítélte Kínát, miután újabb riport tárta fel az ujgur nők ellen elkövetett erőszakot. Donald Trump külügyminisztere, Mike Pompeo pedig távozása előtt, januárban egyenesen népirtásnak nevezte azt, amit Kína az ujgurokkal művel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!