Márki-Zay: Semmilyen konkrét ígéretet nem kaptunk a kompenzációra

2021. március 9. – 18:51

frissítve

Márki-Zay: Semmilyen konkrét ígéretet nem kaptunk a kompenzációra
Márki-Zay Péter polgármester a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén a városháza dísztermében 2018. március 19-én – Fotó: Ujvári Sándor

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd délután folytatta a tárgyalásokat Balla György a nagyobb városok polgármestereivel a lehetséges állami kompenzációról. Orbán Viktor még december közepén jelentette be, hogy felére csökkentik a kis-és középvállalkozások iparűzési adóját 2021-ben. Azokat a településeket automatikusan kárpótolják, ahol 25 ezernél kevesebben élnek. Az ennél nagyobb városokkal pedig egyesével ülnek le tárgyalni. Ígéretet egyelőre nem kaptak a polgármesterek, májusban lehet csak döntés.

Hétfőn és kedden is egymásnak adták az ellenzéki városvezetők a kilincset Balla György fideszes képviselőnél, frissen kinevezett miniszteri biztosnál. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester szerint feltűnő volt, hogy csak ellenzéki polgármestereket hívtak be, rá is kérdezett a miniszteri biztosnál, hogy mi a helyzet a kormánypárti településvezetőkkel. Állítása szerint erre azt mondta Balla, hogy először az ellenzékiek vannak soron, és „majd kipiheni magát, amikor a fideszesekkel fog tárgyalni”.

Mint korábbi cikkünkben már részletesen bemutattuk, az előzetes ígéretekkel szemben a kormány nem ajánlott teljes kompenzációt az ellenzéki vezetésű városoknak, legfeljebb a megfelezett iparűzési adóbevételek egy részét pótolják vissza. Több polgármesternek is azt javasolták a tárgyaláson, hogy vegyenek fel hosszú lejáratú hitelt, de ne működésre, hanem fejlesztésre költsék azt. Az is elhangzott több településvezető beszámolója szerint, hogy tegyenek javaslatot arra, hogy milyen közfeladatokat adnának át az államnak.

Márki-Zay: Okosabbak vagyunk, és nem lopunk

Márki-Zay Péter a Telexnek azt mondta, nála a hitelfelvételről és a feladatok átadásáról nem esett szó, de hosszasan faggatták arról, hogy milyen fejlesztésekre lenne szükség Hódmezővásárhelyen. Elmondta, hogy nekik már az is komoly segítség lenne, ha nem kellene a Belügyminisztériumnak visszafizetni azokat a büntetéseket, amelyek még Lázár János polgármesteri idejéből származnak. A korábban városvezetés szabálytalanul felhasznált támogatások miatt még idén is 700 millió forintot kell befizetniük.

A helyi iparűzési adó csökkentése 600 millió forintos hiányt okoz idén Hódmezővásárhelyen, ezt tovább növelik a korábbi elvonások, így közel 1 milliárd forintnyi hiánynál járnak. A többi polgármesterhez hasonlóan Márki-Zay is azt mondta, hogy

semmilyen ígéretet nem kaptak a tárgyaláson.

„Ha a kormány idén azt a támogatást megadná Hódmezővásárhelynek, amit minden tisztán fideszes vezetésű megyei jogú városnak megadott, akkor Vásárhelyen se lenne semmilyen problémánk” – fogalmazott Márki-Zay az egyeztetés után tartott online bejelentkezésen. Szerinte politikai diszkrimináció, hogy csak fideszes vezetésű városok kaptak támogatást december 24-én, egy jogállamban elképzelhetetlennek tartana ilyet.

Az egyeztetésen beszámolója szerint elmondta a nehézségeiket, szóba került például az, hogy több hódmezővásárhelyi beruházás csak azért nem tud elindulni, mert kormányzati aláírásra várnak.

A polgármester szerint bürokratikus, adminisztratív akadályokkal próbálják ellehetetleníteni Hódmezővásárhely működését.

„Ha csak annyit megadnának nekünk, mint a fideszes városoknak, mi máris csodálatosan megoldjuk, ugyanis okosabbak vagyunk és nem lopunk” – mondta a Facebook-videóban.

Ha Érd nem kap működési támogatást, összeomlik

Optimistábban értékelte a keddi tárgyalást Csőzik László érdi polgármester.

„Mi voltunk az elsők, akiknek nem mondták azt, hogy működési támogatásról ne is álmodjanak”

– mondta a Telexnek. Érd azért kakukktojás szerinte a többi településhez képest, mert az alvóvárosban annyira alacsonyak a helyi iparűzési adóbevételek a lakosságszámhoz képest, hogy már korábban is működési támogatásra szorultak az alapfeladatok ellátásához. Csőzik azt mondta, eddig minden évben kaptak támogatást, kivéve tavaly, miután 2019 őszén leváltotta az addigi fideszes polgármestert.

Csőzik László polgármester beszédet mond az Érd-alsó vasútállomáson nyílt kormányablak átadási ünnepségén 2020. október 27-én – Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Csőzik László polgármester beszédet mond az Érd-alsó vasútállomáson nyílt kormányablak átadási ünnepségén 2020. október 27-én – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

„Megizzasztottak minket rendesen, nem volt egy könnyű tárgyalás” – mondta. Végigvették Érd költségvetésének a szerkezetét, és próbálta megértetni Ballával, hogy miért vannak speciális helyzetben a többi településhez képest.

„Ha Érd nem kap működési támogatást, akkor tényleg ellehetetlenül. A saját bevételeink nem érik el az alapszintű működés fedezetét”

– fogalmazott az ellenzéki városvezető.

Ezt szerinte megértette a kormány, és nem is vitatta, a mértékét azonban sokkalták. Nagyjából 4 milliárd forintos működési hiánnyal számol idén Érd, Csőzik szerint azt mondták, hogy ekkora támogatásról ne is álmodjanak. Láthatóan meglepte azonban a kormánypárti tárgyalópartnereket Érd helyzete, Csőzik szerint Balla nem tudott konkrét ígéretet tenni, csak annyi hangzott el, hogy leírják a véleményüket Gulyás Gergelynek.

Úgy tudjuk, szerdán folytatódnak a tárgyalások más polgármesterekkel is. Gulyás Gergely az önkormányzati szövetségekkel folytatott februári egyeztetésen eredetileg még azt ígérte, március közepéig megszületnek az egyedi kompenzációs döntések, mostanra ez úgy módosult, hogy a miniszternek készített javaslatok nyomán majd csak áprilisban kerül a kormány elé a téma, így legkorábban májusban várható érdemi döntés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!