Több városban is veszélyben vannak a közszolgáltatások, támogatást várnak a kormánytól

2021. február 19. – 09:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Teljeskörű kompenzációt kérnek a megyei jogú városok a kormánytól – áll abban a sajtóközleményben, amit nyolc megyei jogú város polgármestere fogalmazott meg és küldött ki a sajtónak. Ebben az áll, hogy a Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a héten két körben találkozik a magyar városok képviselőivel: szerdán a 25 ezer főnél nagyobb települések polgármestereit fogadta, pénteken pedig a megyei jogú városok polgármestereivel találkozik. A találkozók alkalmával a pandémia miatti helyi, illetve kormányzati veszélyhelyzeti intézkedéssel, illetve a gazdasági visszaesés miatt bekövetkezett negatív gazdasági hatások állami kompenzációja a téma.

Ahogy arról már mi is többször írtunk, már 2020-ban is súlyos anyagi visszaeséssel kellett megküzdeniük a városoknak az adóbevétel-visszaesések, a védekezési költségek vagy a kormányzati adóelvonások miatt.

Ugyanezek a veszteségek 2021-ben a előzetes kalkulációk alapján egyes városokban meghaladják a működésre szánt források 15 százalékát. Az adatok azt mutatják, hogy ez a forráshiány a feszes gazdálkodás mellett is a közszolgáltatások ellátását fenyegeti az érintett településeken. Fennáll a veszélye annak, hogy kompenzáció hiányában nem jut elég pénz a közösségi közlekedés üzemeltetésére, a közvilágításra, vagy a köznevelési intézmények működtetésére, azaz a gyermekek maradéktalan ellátására – írják.

Céljuk tehát, hogy minél jelentősebb kompenzálást kapjanak, bíznak ebben, és abban is, hogy Pécs, Szeged, Érd, Hódmezővásárhely, Szombathely, Tatabánya, Salgótarján és Miskolc is megkapja azt az 1,38 milliárd forintot, amit 2020 decemberében 11 megyei jogú városnak már kiosztott a kormány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!