Elmaradt a csengeri örökösnő kedd reggeli tárgyalása

2021. március 2. – 10:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Mátészalkai Járásbíróság működésével kapcsolatos ok miatt elmaradt P. Mária kedd reggeli tárgyalása. A különösen nagy, 778 millió forintos kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekményekkel vádolt nő kihallgatását nagy várakozás előzte meg, mivel az ügyben Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságánák elnöke is érintett.

P. Mária a csengeri örökösnőként híresült el a magyar sajtóban. Ő volt az, akinek 2013 és 2018 között (még Sz. Máriaként) több embertől is sikerült pénzt kicsalnia egy 1300 milliárd forintos örökségről szóló mesével. Azt állította, hogy Németországban élő édesapja után nagy vagyont örökölt, de ennek megszerzése költséges, ezért kölcsönöket kért, cserébe pedig anyagi hasznot ígért.

2013-ban Kósa Lajost is megkereste, akitől befektetési tanácsokat kért. Ugyan a Fidesz politikusa később azt állította, hogy szélhámosság volt az egész, a politikus többször is találkozott vele, és egy közjegyző előtti megállapodást is aláírt. Kósa közreműködött volna a vagyon sorsának rendezésében, amiért cserébe anyagi hasznot ígért.

A fideszes politikus a keddi tárgyalás előtt két nappal közleményt adott ki, ebben kijelentette: „semmiféle jogcímen, semmilyen összeget, vagyoni értéket soha nem fogadtam el, nem vettem át, sem a bíróság előtt álló személytől, sem mástól. Minden egyéb állítás alaptalan”. Kósa a bírósági eljárás befejezéséig nem akar nyilatkozni az ügyről.

Mint korábban megírtuk, Kósa négyszer is találkozott Svájcban a „csengeri örökösnővel”, és több ottani bankhoz is elkísérte a nőt. A Fidesz egykori frakcióvezetője egyszer egy svájci ügyvédnél is járt Sz. Gábornéval, hogy a nő a számlájához hozzáférést nyújtó felhatalmazást adjon Kósának.

Legfőbb Ügyészség: Szakszerűek voltunk

Az ügyben a Legfőbb Ügyészség is fontosnak tartott egy közleményt kiadni. Eszerint visszautasítja azokat a politikailag motivált feltételezéseket, hogy törvénysértően vagy szakszerűtlenül járt volna vagy járna el a csengeri örökösnő ügyében.

Mint írják, az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozást. Mivel arra derült fény, hogy a terhelt nő az örökség meglétével kapcsolatban Kósa Lajost is megtévesztette, őt – egyes közéleti szereplők állításával szemben – a nyomozás során tanúként kihallgatták. Mivel azonban kára nem keletkezett, így az ügyben nem szerepel sértettként. A nyomozást befejezése után az ügyben a Mátészalkai Járási Ügyészség nyújtott be vádiratot a Mátészalkai Járásbírósághoz.

A vádirat tartalmazza az egyes közéleti szereplők által megjelölt cég kapcsán az átutalás körülményeit és annak a pénznek a sorsát is, amely a csengeri örökösnő bankszámlájára érkezett. Mindez teljességgel beleillik a vád tárgyát képező csalássorozatba. A csengeri örökösnő későbbi vallomásaiban, így a saját kezűleg írt vallomásaiban maga is cáfolta azt, hogy az ügyben felmerült kft-től kapott pénzt más személynek vagy más személy megbízottjának adta tovább és csupán ezen személy kérésére ismerte el utólag a tartozást. A nyomozás egyéb bizonyítékai is cáfolták a terhelt nő saját maga által is visszavont nyilatkozatait. A nő arra hivatkozott, hogy ezeket a valótlan állításokat külső befolyásra tette.

A 68 millió forintos kérdés

A Hvg.hu írt arról, hogy a csengeri örökösnő egy kézzel írt vallomásában korábban összefüggésbe hozta Kósát az egyik olyan ügylettel, ami a vádiratban is szerepelt. A nő ebben a vallomásában azt állította: egy Kiskun Tender Kft. nevű cég az ő bankszámlájára utalt pénzt, de azt valójában a család egy „miniszteri pozícióban lévő barátjának” szánták.

Az állítólagos örökösnő ezt azzal indokolta, hogy barátja kérte meg erre a szívességre, mondván, neki tartoznak, és hadd jöjjön a pénz a nő bankszámlájára, mert az övére nem mehet a munkája miatt. Állítása szerint abban is megállapodtak, hogy az embere majd alkalmanként a pénzért jön vagy személyesen veszi át.

A vallomásról készült hatósági összefoglaló az LMP-s Csárdi Antal birtokába került. Ebben az szerepel, hogy a csengeri örökösnőhöz tíz tételben érkezhetett 68 millió forintnyi utalás a Kiskun Tender Kft.-től, amelyet Csárdi szerint „Kósa Lajos vagy a sofőrje vitt el készpénzben”. A Hvg.hu szerint mindez magyarázatot ad arra, hogy a csengeri örökösnő miért ragaszkodik Kósa Lajos meghallgatásához.

Kósa vasárnap este közleményben tagadta a róla megjelent állításokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!