Az LMP azt kérdezi a legfőbb ügyésztől, hogy miért nem akarják kihallgatni Kósa Lajost

2021. február 27. – 14:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az LMP szerint vesztegetési pénz lehetett az a 68 millió forint, amelyet a csengeri örökösnő továbbíthatott Kósa Lajosnak” – idézte az MTI Csárdi Antalt, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettesét.

Csárdi Antal közölte: egy birtokába jutott vallomásról készült hatósági összefoglaló alapján a csengeri örökösnőhöz tíz tételben érkezhetett utalás a Kiskun Tender Kft.-től, amelyet később Kósa Lajos vagy a sofőrje vitt el készpénzben.

Az LMP politikusa elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ügyészség ennek ellenére sem akarja kihallgatni a kormánypárti politikust.

Kósa Lajos a debreceni Főnix csarnok felújításáról tartott február 11-i sajtótájékoztatón – Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Kósa Lajos a debreceni Főnix csarnok felújításáról tartott február 11-i sajtótájékoztatón – Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„Elmondása szerint Kósa Lajos megkérte Sz. Gábornét, hogy egy uniós projekt kapcsán járó pénzösszeget utalhassanak Sz. Gáborné számlájára, mert Kósa Lajos a pozíciója miatt nem kérheti a saját számlájára. Elmondása szerint Kósa Lajos megkérte őt, hogy a könyvelés miatt írja alá, hogy ez az összeg kölcsön és hivatkozzon az örökségére. Kósa Lajos és sofőrje felváltva mentek a pénzt átvenni Sz. Gábornétól több részletben” – idézte Csárdi Antal a nyomozóhatósági okiratot.

Az ellenzéki politikus szerint ez alapján nem átverésről vagy „ordító ostobaságról” van szó, hanem egy nagyon komoly korrupciógyanús ügyről: „Kósa Lajos így kaphatta vissza a szerinte neki járó EU-s pénzeket”.

Csárdi Antal közölte: további írásbeli kérdést intéz a legfőbb ügyészhez és a belügyminiszterhez, hogy kiderüljön, folyik-e ezekben az ügyekben eljárás, valamint, hogy az ügyészség miért nem hallgatta meg tanúként Kósa Lajost.

Az LMP-s politikus által emlegetett dokumentumok innen és innen letölthetők.

Tanúvallomása alapján Kósa Lajos inkább hitt a „csengeri örökösnő” négymilliárd eurós hagyatékában, mint nem. A megbízások, ajándékozásokról szóló iratok tudomásul vétele, aláírása és több találkozó is erre utal, még akkor is, ha az iratokban foglaltak nem valósultak meg. A Fidesz politikusa meglehetősen aktívan asszisztált az ügyhöz, amely ha megvalósult volna, sok milliárd forinttal gazdagította volna a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnökét és környezetét. Az örökösnő ügyvédje szerint akár van hagyaték, akár nincs, Kósa esetében felvetődhet a befolyással való üzérkedés gyanúja. Kósa Lajos és Sz. Gáborné kapcsolatát ebben a cikkünkben térképeztük fel>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!