Nem tudta aláírni a szerződését a vezető, leáll az abai szakrendelő működése

2021. március 1. – 10:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fel kellett függeszteni az abai szakrendelő működését, miután az azt működtető cég hét kisebbségi önkormányzati tulajdonosa megakadályozta az egészségügyi szolgálati jogviszonyra való áttéréshez szükséges munkaszerződés aláírását – írja sajtóközleményében az abai önkormányzat.

Az egészségügyi dolgozók korábbi jogviszonyát március elsejével váltotta fel az új egészségügyi szolgálati jogviszony, aki éjfélig nem írja alá az új szerződést, annak megszűnik a munkaviszonya. Az átállás ugyanakkor korántsem megy zökkenőmentesen, leginkább azért, mert sokan az utolsó pillanatban kapták meg a szerződésüket, és sok részlet is csak az utolsó időszakban lett világos.

Az állam korábban több ponton engedett az orvosok tiltakozása miatt, jelentősen emelkedtek például az ügyeleti díjak, és a felek is folyamatosan egyeztettek egymással arról, hogy miként lehetne áthidalni a problémákat. A helyzetet korábban Debrecenben és Nyíregyházán is sikerült rendezni, Szegeden viszont közel 300 orvos nem akarja aláírni a szerződését. Az abai szakrendelőben ugyanakkor más a helyzet:

a szakrendelő főállású orvosa, a szakasszisztencia és az adminisztratív, kisegítő feladatokat ellátó dolgozók jogviszonyának rendezése megtörtént, és az ügyvezető szerződése is készen áll, a kisebbségi tulajdonos viszont megakadályozta annak aláírását.

Az önkormányzat közleménye szerint a szakrendelő vezetője a gazdasági társaság ügyvezetőjeként megbízási jogviszonyban látta el a tevékenységét, ezt kellett volna egészségügyi szolgálati jogviszonyba átfordítani. Az abai önkormányzat többségi tulajdonosként kezdeményezte is a döntéshozatalt, az önkormányzati kisebbségi tulajdonosok pedig tudomásul is vették, hogy szükséges az áttérés, később viszont nem adtak felhatalmazást a szerződés aláírására.

A szakrendelő így vezető nélkül maradt, és hacsak nem rendezik mielőbb a helyzetét, a működését fel kell függeszteni. Mint a közleményben írták, jelen helyzetben beteget fogadni nem lehet, de még a dolgozók februári munkabérét sem lehet elutalni. Az önkormányzat szerint akár 24 óra alatt meghozhatók a szakrendelő újraindulásához szükséges döntések, ha a polgármesterek hajlandóak közreműködni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!