A nyíregyházi megyei kórház is megállapodott a szerződést aláírni nem akaró orvosokkal

Legfontosabb

2021. február 24. – 22:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Debreceni Egyetem után a Jósa András Oktatókórház is megállapodott azokkal az orvosokkal, akik számos hiányossága miatt kedden nem voltak hajlandók aláírni az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződéseket. A kórház a Facebookon azt közölte: nincs veszélyben a betegellátás biztonsága Nyíregyházán.

A kórház traumatológiai és kézsebészeti osztályának orvosai kedden egy nyilvánosságra került levélben azt írták a főigazgatónak, hogy a tisztázatlan feltétek miatt nem tudják elfogadni a kórház által kínált szerződést, amely március elsejétől az egészségügyi szolgálati jogviszonyba való átlépéshez szükséges. Az orvosok azonnali egyeztetéseket kértek a kórház vezetésétől, mert mint írták, ellenkező esetben március elsejével megszűnik a traumatológiai ellátás a megyében.

Később egy másik levélben már a sebészeti, a szülészeti és az urológiai osztály dolgozóival együtt kifogásolták, hogy a felkínált szerződés nem tartalmazza az illetményen felüli egyéb juttatásokat, tisztázatlan az ügyeleti díjak mértéke, a pihenőidő kifizetése vagy a magánrendelések engedélyezése.

A kórház közleménye szerint a Jósa András Oktatókórházról az egészségügyi szolgálati jogviszony megkötésével kapcsolatban olyan belső információk láttak napvilágot, amelyeket egyébként a további egyeztetés érdekében osztályvezető főorvosok juttattak el a főigazgatónak. A tárgyalások a megegyezés szándékával azonnal megkezdődtek.

A kórház szerint a szerződések átadásánál kiemelt céljuk volt, hogy azok a lehető legkorábban megismerhetővé váljanak a dolgozók számára, és legyen elég idő átgondolni és szükség esetén javítani a szerződések tartalmán. A sebészeti szakmák által kezdeményezett egyeztetéseken mindegyik fél a további biztonságos ellátás fenntartására törekedett, a megegyezés megszületett – olvasható a közleményben.

A kórház ezt írja:

A folyamatban lévő tárgyalások szakaszában nyilvánosságra hozni az ellátások felfüggesztésének vízióját rémhírkeltés, amely súlyosan megingathatja betegeink bizalmát egy olyan helyzetben, amikor egyre több a koronavírusos beteg és nagy kapacitásokkal szervezzük az oltásokat a lakosság védelmének érdekében.

Kedden rendezte a vitás kérdéseket a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának vezetése is a traumatológiai és kézsebészeti osztály szakorvosaival, akik szintén nem akarták aláírni a szerződéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!