Működni fog a traumatológia Debrecenben, az egyetem rendezte a vitát az orvosokkal

Legfontosabb

2021. február 23. – 15:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rendezte a vitás kérdéseket a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának vezetése a traumatológiai és kézsebészeti osztály szakorvosaival. Ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy a Klinikai Központban folyó traumatológiai betegellátás és szakmai munka március 1-től is zavartalanul folytatódjon – közölte a Telex kérdésére a Debreceni Egyetem sajtóirodája.

A megállapodás részleteit az egyetem nem közölte. A debreceni traumatológusok tegnap kapták meg az új egészségügyi szolgálati jogviszonyhoz szükséges munkaszerződés-tervezeteket, amelyek tartalmával elégedetlenek voltak. A traumatológiai és kézsebészeti osztály szakorvosai azt helyezték kilátásba, hogy ha a vitás kérdéseket nem tudják rendezni, akkor Hajdú-Bihar megyében március elsejétől megszűnik a traumatológiai ellátás.

Az orvosok két dolgot kifogásoltak. A szerződésekben nem szerepelt az az alapbéren felül adott jelentős plusz bérkiegészítés, amely eddig a traumatológusoknak járt. (A folyamatos munkarend és a nagyobb terhelés miatt hasonló, fix díjas bérkiegészítést kaptak eddig az aneszteziológusok, a sürgősségi orvosok és az érsebészek, illetve az ezeken az osztályokon dolgozók is). A debreceni orvosok másrészt azt kifogásolták, hogy a munkaszerződés tervezete rögzítette az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően.

Az orvosok kedden a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának vezetőivel tárgyaltak, és rendezték a vitás kérdéseket. A dolgozóknak február 28-án éjfélig kell nyilatkozniuk arról, hogy elfogadják-e az új szerződésüket.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló jogszabályt tavaly novemberben hirdette ki a kormány a Magyar Orvosi Kamara javaslatait figyelembe véve. A közalkalmazotti jogviszonyból az új státuszba átlépő orvosoknak március elsejéig kell aláírniuk szerződéseiket. Az új státusz valóban jelentősen emeli az orvosok alapbérét, de számos kötöttséget is tartalmaz, és a hétköznapi, hétvégi ügyeletekre adható 70-80-90 százalékos pótlékokkal elégedetlenek az érdekvédelmi szervezetek.

A Magyar Orvosi Kamara elfogadhatatlannak tartja, ha az orvosok ügyeletének a rendes munkaidőnél alacsonyabb a díjazása, és azt is, ha az ügyelet a pihenőnap miatt jövedelemvesztéssel jár. A kamara ezért azt kéri Jenei Zoltántól, hogy országos kórházfőigazgatóként igazságos mértékben emelje meg a minimálisan adható ügyeleti díjakat, és hozzon megnyugtató döntést a pihenőidő anyagi elismeréséről.

Az orvosi kamara arra figyelmeztet, hogy a szerződést alá nem írók, illetve az önként vállalt túlmunkát nem vállalók száma miatt veszélybe fog kerülni a folyamatos betegellátás.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos problémákról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!