A Magyar Orvosok Szakszervezete szerint megalázó a kötelező plusz ügyeletért alacsonyabb órabért adni az orvosoknak, mint az alap órabérük

2021. február 22. – 14:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Orvosok Szakszervezete friss közleményében azt írja, amellett, hogy üdvözli a kormány döntését a hálapénz rendszerének kivezetéséről és az ezzel párhuzamos orvosi bérrendezésről, de hozzáteszik, ezzel párhuzamosan egy sor dolog van, ami aggodalomra ad okot, majd ezeket fel is sorolják.

Szerintük például az új szolgálati jogviszony nélkül, annak alapjogokat sértő, hátrányos és bizonytalanságot keltő szabályai nélkül is lehetett volna béreket rendezni. „Az új jogviszony bevezetése azzal fenyeget, hogy az egészségügyi dolgozók egy jelentős része az állami egészségügy elhagyására kényszerül majd 2021. március 1-jétől” – írják.

A másik probléma szerintük, hogy a szakdolgozóknál (ápolók, asszisztensek, dietetikusok, gyógytornászok, mentődolgozók stb.) és a műszaki és gazdasági területen dolgozóknál úgy veszik el a közalkalmazotti státusszal járó szerzett jogaikat, hogy azért semmilyen kompenzációt nem kapnak, csak egy ígéretet, hogy a bérük nem csökkenhet a korábbihoz képest.

Írnak a szerződésekről is: a végleges szerződéseket még mindig nem kapta meg az egészségügyi dolgozók jelentős része, pár nap maradhat annak átnézésre, aláírására, miközben pár nappal ezelőtt is még újabb részletszabályok jelentek meg. „Az új szerződés ugyan sok orvos számára valóban alapbérnövekedéssel jár, ugyanakkor az eddig napvilágot látott információk az ügyeleti díjak mértékéről aggasztóak” – teszik hozzá.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság által meghatározott százalékos juttatás a kötelező ügyeletek vonatkozásában (hétközben 70%, szombaton 80%, vasárnap és ünnepnapon 90%), a MOSZ véleménye szerint megalázó! Nem tartjuk emberségesnek azt az elvet mely a munkavállalót kötelezi a munkaidején túl ügyeleti munkára, és annak díjazása nem meghaladja, hanem kevesebb, mint a rendes óradíj. Orvosok, egészségügyi dolgozók töltenek éjszakákat, hétvégéket, szentestét és más ünnepnapokat családjuktól távol, vállalnak óriási felelősséget erejükön felül és az anyagi megbecsülése ennek az áldozatnak nem éri el a normál, hétköznapon végzett munkavégzés óradíját. Ez a szemlélet a 21. század Európájában a MOSZ véleménye szerint vállalhatatlan” – írják közleményükben.

Holnap részletes cikkben fogunk foglalkozni a témával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!