„A Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás megszűnik” – nem akarják aláírni szerződésüket a debreceni orvosok

Legfontosabb

2021. február 22. – 22:59

frissítve

„A Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás megszűnik” – nem akarják aláírni szerződésüket a debreceni orvosok

Másolás

Vágólapra másolva

Jelenlegi formájában nem hajlandók aláírni új szerződésüket a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói – értesült a Telex. A birtokunkba került levélben az orvosok azt írják a Klinikai Központ vezetőinek, hogy azonnali egyeztetést kérnek, különben „március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás”.

Az orvosok március elsejétől a közalkalmazotti létből új státuszba, az egészségügyi szolgálati jogviszonyba léphetnek át. Ehhez új szerződéseket kell aláírniuk. Az új jogviszony ugyan magasabb alapfizetést ad, de jelenleg bizonytalan, mi lesz a különböző szakmák által korábban kialkudott pótlékok és egyéb bérkiegészítések sorsa. A traumatológusok például néhány más orvosi szakmával (pl. aneszteziológusok, sürgősségi orvosok) együtt 2019 óta fix díjként kaptak jelentős pluszpénzt a fizetésük mellé. A hazai sürgősségi ellátás összeomlásának megakadályozására ezzel ismerték el a 24 órás, folyamatos betegfelvételt teljesítő kórházak és osztályok extra terhelését.

A debreceni traumatológusok Szabó Zoltánnak, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökének és Ónodi-Szűcs Zoltán stratégiai és gazdasági alelnöknek címzett február 22-i levelükben azt írják: megkapták és elolvasták a munkaszerződés tervezetét, de az nem tartalmazza a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásának figyelembevételével a fix díjból származó juttatást.

Az orvosok másik kifogása, hogy a munkaszerződés tervezete „rögzíti az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, ezzel szakmánk nem tud egyetérteni”. Ahogy a Magyar Orvosi Kamara honlapján is olvasható, az önként vállalt többletmunka egy, az egészségügyre jellemző kuriózum: csak nevében önkéntes, valójában egy munkajogi kényszermegoldás annak érdekében, hogy az alulfinanszírozottság és az egyre kritikusabb orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás. Ezt a többletmunkát az orvosok a munkáltatóval külön szerződésben megegyezve, önmagukat kizsigerelve, a pihenés, feltöltődés és a családdal töltött idő kárára végzik. Az orvosok korábban az önként vállalt többletmunka felmondásával tiltakoztak a magyar egészségügyi rendszer hiányosságai ellen.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyba átlépő orvosoknak március elsejéig kell aláírniuk szerződéseiket. Az új státusz valóban jelentősen emeli az orvosok alapbérét, a szakorvosoknak nettó 700-800 ezer, a nyugdíjhoz közeledő orvosoknak pedig közel 1,5 millió forintos fizetést ígér 2023-ig. Tisztázatlan azonban, mi lesz a pótlékokkal, amelyek eddig az orvosok fizetésének tekintélyes részét tették ki. A Magyar Orvosok Szakszervezete megalázónak találja az Országos Kórházi Főigazgatóság által meghatározott ügyeleti díjakat, amelyek hétközben az orvosok órabérének 70 százalékát, szombaton 80 százalékát, vasárnap és ünnepnapon 90 százalékát tennék ki. Nem tartják emberségesnek azt az elvet sem, amely a munkavállalót a munkaidején túli ügyeleti munkára kötelezi, és annak díjazása kevesebb, mint a rendes óradíj.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!