Orvosi kamara: Ha nem oldják meg az ügyeleti díjakat, veszélybe kerülhet a betegellátás

2021. február 23. – 15:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadhatatlan, ha az orvosok ügyeletének a rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazása, és az is, ha az ügyelet a pihenőnap miatt jövedelemvesztéssel jár – írja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a Jenei Zoltán országos kórházfőigazgatónak címzett levelében.

Az orvosok március elsejétől a közalkalmazotti létből új státuszba, az egészségügyi szolgálati jogviszonyba léphetnek át. Ehhez új szerződéseket kell aláírniuk. Az új jogviszony ugyan magasabb alapfizetést ad, de jelenleg bizonytalan, mi lesz a különböző szakmák által korábban kialkudott pótlékok és egyéb bérkiegészítések sorsa. A traumatológusok például néhány más orvosi szakmával (pl. aneszteziológusok, sürgősségi orvosok) együtt 2019 óta fix díjként kaptak jelentős pluszpénzt a fizetésük mellé. A hazai sürgősségi ellátás összeomlásának megakadályozására ezzel ismerték el a 24 órás, folyamatos betegfelvételt teljesítő kórházak és osztályok extra terhelését.

Erről a problémáról részletesen ebben a cikkünkben írtunk >>>

A MOK most azt kéri Jenei Zoltántól, hogy országos kórházfőigazgatóként, saját hatáskörben

  • igazságos mértékben emelje meg a minimálisan adható ügyeleti díjakat;
  • hozzon megnyugtató döntést a pihenőidő anyagi elismeréséről.

Az orvosi kamara azt írja, ezek sokak számára kulcskérdésnek számítanak, és ha nem születik megnyugtató döntés, akkor „a legtöbb helyen már elkészült márciusi beosztások ellehetetlenülnek, ráadásul

az alá nem írók, illetve az önként vállalt túlmunkát nem vállalók száma miatt a folyamatos betegellátás veszélybe fog kerülni”.

Ahogy arról ebben a cikkünkben részletesen beszámoltunk, az orvosoknak úgy kellene aláírniuk március 1-ig az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződéseket, hogy számos részlet máig tisztázatlan az új státuszról. Az alapbérük ugyan jelentősen emelkedik, de még a beavatottaknak sem világos, mi lesz az ügyeleti és egyéb pótlékokkal, pedig ezek az orvosok fizetésének jelentős részét tették ki.

A Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói már hétfőn jelezték, hogy a jelenlegi formájában nem hajlandók aláírni új szerződésüket. Ez pedig akár azt is jelentheti, hogy „a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás megszűnik”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!