A nyíregyházi traumatológusok sem fogadják el a szerződésüket, ott is leállhat az ellátás

Legfontosabb

2021. február 23. – 16:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A debreceni traumatológusokhoz hasonlóan a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház traumatológiai és kézsebészeti osztályának orvosai sem hajlandók jelenlegi formájában aláírni a március elsejétől érvényes új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést – derül ki egy a Telexhez eljuttatott levélből. Hamarosan újabb megyei vagy fővárosi kórházak traumatológusai is hasonló lépésre szánhatják el magukat. A Debreceni Egyetem időközben megegyezett az orvosokkal, mert nem kockáztathatják a megyei sürgősségi ellátást.

A nyíregyházi traumatológiai és kézsebészeti osztály orvosai Szondi Zita főigazgatónak írták azt a levelet, amelyet szerkesztőségünk megkapott.

Az orvosok ebben az írják: nem tudják elfogadni azt a szerződést, amely márciustól szabályozná a munkájukat. Az orvosok a következő okokat sorolják fel:

  • A szerződés nem tartalmazza az illetményen felüli egyéb juttatásokat. Pedig ez fontos, különösen a traumatológusoknál, akik a folyamatos munkarend és az extrém terhelés miatt 2019 óta külön bérkiegészítést kaptak az államtól (hasonlóan az aneszteziológusokhoz, a sürgősségi orvosokhoz vagy az érsebészekhez).
  • A szerződés nem tartalmazza a foglalkoztatás olyan minimum feltételeit sem, mint a munkavégzés helye.
  • A traumatológusok szerint az új szerződés nem biztosítja akárcsak a jelenlegi jogviszony által garantált foglalkoztatási körülményeket és jogokat, „amellyel a munkáltató alapjaiban veszélyezteti az ellátás biztonságát”.
  • Az orvosok szerint „a szerződéskötéssel összefüggő adminisztráció hanyag kezelése önmagában kockázatot jelent az egészségügy szakszerű működésére”.

Az orvosok azonnali egyeztetéseket kérnek a kórház vezetésétől, mert a szerződést ebben a formában nem hajlandók aláírni. Ha az orvosokkal nem sikerül szerződni, megszűnik a munkaviszonyuk, és ezzel megszűnik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei traumatológiai ellátás.

A március elsejétől életbe lépő egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos problémákról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!