Kásler Miklós egy koponya mellett a királyi csontok vizsgálatát ígérte

2021. február 22. – 14:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megkezdődik a Székesfehérváron őrzött királyi maradványok vizsgálata – jelentette be Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere hétfőn az egykori koronázó bazilika helyén lévő Nemzeti emlékhelyen, ahol megnyitották az osszáriumot (csontkamra) és felszínre hozták az első, csontokat tartalmazó fémládákat, írja az MTI.

Kásler Miklós emlékeztetett arra, hogy 1848 decemberében indult meg az egykori bazilika feltárása, most pedig az archeogenetika létrejötte lehetőséget teremtett arra, hogy nagy pontossággal vizsgálhassák meg a királyi maradványokat és olyan összefüggéseket derítsenek fel, amely addig nem volt lehetséges.

A miniszter azt mondta, hogy az Árpád-ház férfivonala jellegzetességeinek meghatározása a Mátyás templomban őrzött, Székesfehérvárról odaszállított, feltételezett királyi maradványok vizsgálatával indult el. Az árpád-házi genom meghatározása után lehetőség nyílt a kutatások kiterjesztésére a székesfehérvári osszáriumra is, ahol további Árpád-házi királyok csontjai nyugszanak azonosítatlan módon.

Kásler január 20-án egy Facebook-videóban arról számolt be a horvátországi Lepoglavából, hogy a Magyarságkutató Intézet magyarságkutatói Corvin János sírját bontották meg, hogy az ő csontjai alapján vizsgálhassák és azonosíthassák a Hunyadi család maradványait a székesfehérvári csontok között. Ekkor mondta azt Kásler, hogy:

össze lehet rakni Mátyás királyt!

A pozsonyi csatáról szóló filmet is elkészítő Magyarásgkutató Intézet február 6-án közölte, hogy meghatározták azt a genetikai profilt, amivel a Hunyadiak bármelyik felmenőjét vagy leszármazottját azonosítani tudják. A feltárás célja egy nemzeti kegyhely létrehozása lenne Székesfehérváron, csakhogy a magyar királyi panteonba most kellene emberi maradványokat kreálni, azok ugyanis az elmúlt évszázadokban nagyrészt vagy eltűntek, vagy nem lehet őket beazonosítani.

Ezen a helyzeten változtatna a miniszter, a székesfehérvári királyi bazilikából származó, és a Kárpát-medencében máshol őrzött, gyanított királyi maradványokat genetikai módszerekkel azonosítanák, a csontokat összegyűjtenék és méltó módon állítanák ki. A Hunyadi leszármazottak csontjaiból a férfiágon öröklődő Y kromoszóma haploidját azonosítva szeretnék fellelni Mátyás király maradványait, illetve ami belőle valahol megmaradhatott. A probléma csak az, hogy Mátyás maradványait több száz, de lehet, hogy több ezer tetem csontjai között kellene megtalálni. A kutatásban nem részt vevő szakemberek nagy része szerint

ez azonban közel van a lehetetlenhez, de legalábbis rendkívül pénz- és időigényes, évtizedekre szóló feladat lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!