Bűnismétlés veszélye miatt marad letartóztatásban M. Richárd

2021. február 16. – 20:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Ítélőtábla bűnismétlés veszélye miatt fenntarja M. Richárd letartóztatását. M. Richárd a négy évvel ezelőtti két halálos áldozattal járó Dózsa György úti közlekedési baleset vádlottja, írja az MTI.

M. Richárdot 2020. szeptember 30-án a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) közúti baleset okozása, garázdaság és testi sértés miatt nem jogerősen 4 év fogházra és 4 év közügyektől való eltiltásra ítélte. Ezután elrendelték a bűnügyi felügyeletét azzal, hogy Budapest és Pest megye közigazgatási területét nem hagyhatja el, tartózkodási helyét engedély nélkül nem változtathatja meg. Később szabálysértési eljárást indítottak ellene, mert 2020. október 7-én – a közúti járművezetéstől eltiltás hatálya alatt – engedély nélkül vezetett Budapest belterületén.

November 2-án a Központi Nyomozó Főügyészség újabb vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez hivatali vesztegetés és közokirat-hamisítás bűntette miatt, a főügyészség ekkor indítványozta, hogy M. Richárdot elérhetetlenné válás és bűnismétlés veszélye miatt tartóztassák le. Január 18-án a Fővárosi Törvényszék másodfokú tanácsa megállapította, hogy a férfival szemben január 1-jén újabb bűncselekmény gyanúja miatt intézkedtek, ekkor egy budapesti étterem alagsorában, társaival együtt kábítószert fogyasztott, továbbá a kijárási tilalom szabályait is megszegte.

M. Richárd bírósági tárgyalása 2020. szeptember 24-én, Budapesten – Fotó: Bődey János / Telex
M. Richárd bírósági tárgyalása 2020. szeptember 24-én, Budapesten – Fotó: Bődey János / Telex

M. Richárd büntetett előéletű, korábban emberölés előkészülete, lőfegyverrel és kábítószerrel való visszaélés miatt ítélték szabadságvesztésre. Emellett előírták neki, hogy legalább 6 hónapig tartó, kábítószer-használatot kezelő ellátáson, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vegyen részt. Időközben újabb büntetőeljárás is indult ellene, ami megalapozza a bűnismétlés reális veszélyét.

Mindezek alapján, a törvényszék szerint a legsúlyosabb kényszerintézkedés hiányában reális annak az esélye, hogy a vádlott újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el.

A törvényszék végzése ellen az ügyész a szökés, elrejtőzés veszélyének megállapítása, az elsőrendű vádlott és védője a kényszerintézkedés elrendelése miatt jelentett be fellebbezést.

A Dózsa György úti halálos baleset 2017 májusában történt, a büntetőeljárás eddigi adatai szerint M. Richárd a nagy teljesítményű, nyugati rendszámú autójával mintegy 140 kilométeres sebességgel összeütközött egy szabálytalanul kanyarodó autóval, amelynek két utasa meghalt, vezetője életveszélyes sérüléseket szenvedett, M. Richárd és több járókelő könnyebben megsérült.

M. Richárdot 2006-ban az úgynevezett kecskeméti maffiaperben jogerősen nyolc év szabadságvesztésre ítélték, mert a Radnai László elsőrendű vádlott által vezetett bűnszervezet „katonája” volt. A bűnszervezet drogkereskedelemmel, védelmi pénzek szedésével, prostitúcióval foglalkozott, amikor pedig 2004-ben elfogták egyes tagjait, épp egy rivális bandával való leszámolásra készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!