Az ellenzék a kínai vakcinának vizsgálat nélkül utat nyitó rendelet visszavonását követeli

2021. január 29. – 15:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki választási szövetség azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a 19/2021. kormányrendeletet és az OGYÉI szakmai vizsgálata nélkül ne lehessen vakcinát engedélyezni Magyarországon.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös pénteki közleménye szerint a vakcinák engedélyezése nem lehet politikai kérdés. Az ellenzéki pártok szerint arról, hogy melyik oltóanyagot lehet használni, a szakembereknek kell dönteniük.

Ahogy arról a Telex korábban beszámolt, Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján jelentette be, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet pénteken engedélyezte a kínai Sinopharm vakcinát Magyarországon. A kínai vakcinának a kormány egyébként rendelettel csinált utat. A rendelet arról szól, hogy minden olyan vakcina, amelyet a világban már több mint egymillió embernek beadtak, külön hatósági vizsgálat nélkül megkaphatja a magyar vészhelyzeti engedélyt.

„A hosszú évek során kialakult protokollokat gyorsítani lehet, de annak megkerülése, kiiktatása komoly kockázatokkal járhat, ezért az ellenzéki pártok határozottan elítélik akár a COVID elleni vakcinának, akár bármilyen egyéb gyógyszernek az ilyen módon történő engedélyezését”

– olvasható az ellenzéki választási szövetség közleményében.

Müller Cecília pénteki bejelentése után Magyar Orvosi Kamara is kiadott egy közleményt. Ebben azt írták: „az oltások iránti szakmai és lakossági bizalom erősítése érdekében” az OGYÉI továbbra is „csak a gyógyszerbiztonsági szabályokat transzparensen követve, az Európai Gyógyszerügynökség szabályainak is megfelelő bevizsgálás után engedélyezze a készítmények forgalomba hozatalát annak érdekében, hogy azokat orvoskollégáink is jó lelkiismerettel, szakmai meggyőződéssel ajánlhassák és adhassák be”.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Magyarországon nagy a bizalmatlanság a keleti vakcinákkal szemben. Orbán Viktor ugyanakkor pénteken a Kossuth rádióban jelentette be azt, hogy ő megvárja a kínai vakcinát, abban bízik. A beoltás körüli bizonytalanságról készült magyarázó videónkat itt tudják megtekinteni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!