Nagy a bizalmatlanság a keleti vakcinákkal szemben

2021. január 29. – 08:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tízből hat megkérdezett beoltatná magát a koronavírus ellen, ha választhatna az oltóanyagok közül – derült ki a Publicus Intézet januári, reprezentatív közvélemény-kutatásából. A Népszava megbízásából készített felmérés szerint

minél kisebb településen lakik valaki, annál kevésbé oltaná be magát.

Míg Budapesten tízből nyolc (80 százalék), a megyeszékhelyeken pedig tízből hat (63 százalék) megkérdezett oltaná be magát, addig kisebb városokban és a községekben élők fele döntene így (53-49 százalék).

Forrás: Publicus
Forrás: Publicus

Azok, akik valamilyen alapbetegség miatt veszélyeztetettek, illetve azok között, akik elvesztettek már a járvány miatt ismerőst vagy családtagot, a beoltási hajlandóság egy kicsit magasabb: mindkét csoportban tízből hét válaszadó mondta azt, hogy kérné az oltást, ha eldönthetné, hogy melyik gyártó vakcináját kapja meg.

Azok, akik beoltatnák magukat, leginkább a Pfizer vakcinájában bíznak, ezt tízből kilencen beadatnák. A Moderna oltóanyagára tízből nyolcan mondanának igent. Jóval nagyobb a bizalmatlanság a keleti oltóanyagokkal szemben:

akik beoltatnák magukat, azoknak a harmada fogadná el az orosz vakcinát, illetve a negyede a kínai oltóanyagot.

Az oltást elfogadók között a Fidesz szavazóinak többsége bízik az orosz vakcinában, az ellenzéki szavazók közül viszont tízből heten nemet mondanának erre az oltóanyagra. A bizonytalan szavazók többsége szintén nem oltatná be magát az orosz vakcinával.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban jelentette be azt, hogy ő megvárja a kínai vakcinát, abban bízik.

Forrás: Publicus
Forrás: Publicus

Az oltási hajlandóság növekszik: 2020. novemberben tízből négy (38 százalék), decemberben tízből közel öt (45 százalék), addig 2021. januárban már tízből hat (59 százalék) megkérdezett mondta azt, hogy beoltatná magát, ha választhatna az oltóanyagok közül.

Bizalmatlanság, félelem és politikai csörték nehezítik a visszatérést a normális életünkhöz. Azt, hogy a kormány egyszerre beszél orosz, kínai, brüsszeli és magyar vakcinákról, miközben mindennél fontosabb lenne, hogy egyszerűen, érthetően és következetesen tájékoztassanak, ebben a videóban mutattuk meg részletesen:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!