Átrajzolnák a Pest megyei választókerületeket

2020. december 10. – 19:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz Pest megyei országgyűlési választókerület területét változtatná meg az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a Párbeszéd javaslatára. A testület csütörtöki ülésén 32 igen, két nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadta el az indítványt, amelyet majd az Országgyűlés hagy jóvá – írja az MTI.

Azért van szükség a változtatásra, mert a 2018-as országgyűlési választáson két választókerület (Budakeszi és Dunakeszi) választóinak száma húsz százalékkal nagyobb volt az országos átlagnál. Az idén februári adatok alapján az aránytalanság mértéke ráadásul még tovább nőtt ebben a két választókerületben, de további négy Pest megyei választókörzetben is 20 százaléknál nagyobb eltérés alakult ki, míg Szentendrén, Gödöllőn, Vecsésen, Szigetszentmiklóson, Dabason 18 százalékos az eltérés. Csak az érdi és a ceglédi központú választókerület területét nem érinti a módosítás a Pest megyei körzetek közül.

Burány Sándor (Párbeszéd) a vitában elmondta, hogy előterjesztésük lényegében Pálffy Ilonának, a Nemzeti Választási Iroda korábbi vezetőjének javaslatcsomagján alapul. Az elmúlt hetekben az ellenzéki politikusok között már elterjedt, hogy a Fidesz még idén átrajzolhatja a választókörzeteket, bár Gulyás Gergely pár hete kérdésünkre határozottan kijelentette a kormányinfón, hogy csak akkor módosítják a választókörzetek határait, ha abban teljes politikai konszenzus van.

A csütörtöki ülésen arról is döntöttek, hogy elhagyták a törvényjavaslatból azt a részt, amely megengedné a szavazólap magáncélra történő lefotózását. Erről itt írtunk részletesebben is.

A választási törvény módosításával ebben a cikkben és itt foglalkoztunk bővebben.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!