Magáncélra le lehet fotózni a szavazólapot

2020. november 11. – 16:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem sérti a szavazás titkosságát, ha a választópolgár a szavazólapról magáncélra képfelvételt készít” – ez a sor is szerepel a kormány által kedd éjszaka benyújtott választásitörvény-módosításban. Hogy mi van még ebben, illetve mit gondol az ellenzék a dologról, itt írtunk bővebben.

A szavazólap lefotózhatóságáról a momentumos Buzinkay György írt először Facebookon. A politikus szerint a – Fidesznek – kiszolgáltatott emberek legalább azzal védve voltak, hogy a szavazás titkos, ezzel a módosítással azonban „ez most megszűnik. Ezentúl – minden bizonnyal – az lesz, hogy kötelezővé teszik nekik a szavazólapuk lefotózását, így a fideszes kiskirályok további zsarolási potenciállal fognak rendelkezni” – írja a politikus.

A 24.hu cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy ugyan valószínűleg ez tényleg gyakorlat lehet sok helyen, a változtatás indoklásában az Emberi Jogok Európai Bírósága Magyar Kétfarkú Kutya Párt kontra Magyarország ügyben hozott ítélet szerepel. A párt ugyanis a 2016-os kvótanépszavazásra csinált egy olyan alkalmazást, ahol névtelenül bárki megoszthatta az érvénytelen szavazólapjukról készült fotót. Az NVB szerint ez sértette a választás tisztaságáról és titkosságáról szóló rendelkezéseket, mondván, a szavazólapról nem lehet fényképet készíteni, mert az csaláshoz vezethet, ám végül a strasbourgi bíróság a Kétfarkúnak adott igazat.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass