Az ellenzék közösen követeli Orbántól, hogy vonja vissza a törvénymódosításokat

2020. november 11. – 15:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közös közleményben követelik az ellenzéki pártok Orbán Viktortól és a kormánytól, hogy vonja vissza a kedd este benyújtott törvényjavaslatokat.

Kedden este 23.59-kor nyújtotta be ugyanis Varga Judit igazságügyi miniszter a választási törvényre vonatkozó módosítási javaslatát, ami Varga szerint a kamupártok ellen szól, az ellenzék szerint viszont a közös listájukat torpedózná meg. „Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított” – ez a plusz, a módosításba bekerülő szöveg az, amit az ellenzék kifogásol. Emellett az Alaptörvényt is módosítanák, például szűkítenék a közpénz fogalmát, amivel a közpénz elköltése körüli nyilvánosságot is korlátozzák, másrészt parlamenti kétharmad nélkül nem lehetne majd módosítani a mostanában létrehozott vagyonkezelő alapítványokat.

Az ellenzék közös közleményében azt írja: „Orbán Viktor retteg attól, hogy 2022-ben elveszíti a választást, miközben továbbra is embertelen, aljas kormányzást folytat. Ezt üzenték a kormánypárt keddi intézkedései, amelynek során a fideszes és az úgynevezett kereszténydemokrata képviselők remegő kézzel megírt alkotmánymódosítás keretében tettek ismételt lépéseket a közpénzek ellopása, valamint a közpénzekkel kitömött cégek, alapítványok bebetonozása és elrejtése érdekében.”

Az ellenzéki pártok szerint a koronavírus-járvány közepén inkább a válság megfékezésére és az életek mentésére kéne koncentrálnia a kormánynak, de közben „kétségbeesett lépéseket tesz”, mint például „egyeztetés nélkül, másfél évvel az országgyűlési választások előtt benyújtotta a választási törvény módosítását szolgáló javaslatot. Ez is csak azt mutatja, hogy Orbán már a saját maga által, saját magának írt választási rendszerben sem érzi biztonságban magát”.

A pártok szerda délelőtt külön-külön is reagáltak, nagyjából ugyanazt, ezekről itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!