Az ellenzék a törvénymódosításokról: A Fidesz elesett, fél, saját vagyonát menti, az emberélet nem számít

2020. november 11. – 12:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden este 23.59-kor nyújtotta be Varga Judit igazságügyi miniszter a választási törvényre vonatkozó módosítási javaslatát, ami Varga szerint a kamupártok ellen szól, az ellenzék szerint viszont a közös listájukat torpedózná meg. „Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított” – ez a plusz, a módosításba bekerülő szöveg az, amit az ellenzék kifogásol. Emellett az Alaptörvényt is módosítanák, például szűkítenék a közpénz fogalmát, amivel a közpénz elköltése körüli nyilvánosságot is korlátozzák, másrészt parlamenti kétharmad nélkül nem lehetne majd módosítani a mostanában létrehozott vagyonkezelő alapítványokat.

A momentumos Fekete-Győr András szerint ezzel a Fidesz elkezdett félni a 2022-es választásoktól. „Azért módosítgatják a választási törvényt, mert keresik a módszert, amivel az ellenzék megosztható, tönkretehető. Azért akarják bebetonozni kétharmaddal a fideszes alapítványokba kilopott pénzt, hogy egy új kormány ne vehesse azonnal vissza. És eközben azért dobnak be újabb jogfosztásokat, hogy eltereljék a figyelmet az újabb törvényes lopásról” – írja a pártelnök a Facebookon.

Az MSZP-s Tóth Bertalan szerint is a törvénymódosításoknak „a fideszes oligarchák hatalmának bebetonozásához” van közük. „A miniszterelnök és kormánya a fertőzés megállítására kapott különleges hatalmat, és nem arra, hogy a Fidesz az alaptörvényt farigcsálva az ellopott közpénzt jogilag is eldugdossa, meg belenyúljon a választási rendszerbe. Mi köze ennek a járvány elleni védekezéshez? Hány ember életét menti ez meg? Ez cinikus visszaélés a nemzet tragikus helyzetéve” – írja a párt társelnöke a Facebookon.

Ugyanígy reagált Karácsony Gergely is. A főpolgármester szerint „miközben életeket kell menteni, a kormány a vagyonát menti alkotmánymódosítással. Miközben a járványt kell kontrollálni, a kormány az ellenzék választási lehetőséget akarja kontrollálni a választási törvény módosításával. Ennek semmi, de semmi köze a felelős kormányzáshoz. Ennek az alávalósághoz van csak köze.”

Szél Bernadett és Hadházy Ákos közös közleményben reagált, amiben azt írják, „a kormány máris visszaélt a felhatalmazással. (…) Amikor naponta száz ember hal meg a fertőzés következtében, a Fidesznek akkor is csak az a fontos, hogy a hatalmát és vagyonát bebiztosítsa. A Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség tagjai szerint az egész eljárást el kell utasítani, bojkottálni kell a javaslatok vitáját.”

A jobbikos Jakab Péter röviden reagált. A pártelnök szerint egy világjárvány közepén „az emberélet nem számít, a munkahely nem számít, a választási törvény igen”.

A DK-s Gyurcsány Ferenc Facebook-élőben reagált. Ebben azt mondta, mialatt százak halnak meg mindennap, emberek mennek tönkre hétről hétre, „a kormány a választójogi törvénnyel kezdett el barkácsolni, és alaptörvénnyel betonozná be a lopást. (…) Ezek egytől egyig kétségbeesett és reménytelen próbálkozások a kormány alkalmatlanságának palástolására”, aminek a magyar ember issza meg a levét Gyurcsány szerint. A politikus szerint „magunkra maradtunk, a kormány elesett”, de a kötelességünk az, hogy vigyázzunk magunkra és egymásra.

Az LMP-s Keresztes László Lóránd szerint a Fidesz hazudott, mert 2019 novemberében még arról beszélt, nem akarja módosítani a választási törvényt, most mégis benyújtották erre a javaslatot. Keresztes szerint „világos cél, hogy korlátozzák a listaállítást, belenyúljanak a választókerületi koordináció rendszerébe”, és „a visszaélések elleni fellépéssel indokolják a módosítást, miközben semmit nem tesznek a kamupártok ellen, és szélesre tárják a lehetőséget a visszaélések előtt”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!