Ellenzéki pártok: Álljon félre Orbán, és hagyja, hogy az EU segíthessen a magyar embereknek

2020. december 7. – 12:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közös sajtótájékoztatót tartottak az ellenzéki pártok hétfő délelőtt, az Európai Uniós Konzultációs Testület ülése után, ahol meghallgatták Orbán Viktort is.

„Orbán Viktor megismételte azt a hazug, aljas, a magyarokkal a legmesszebbmenőkig packázó, és a magyar emberek életét tönkretevő hazugságait, amit korábban a nyilvánosság előtt elmondott” – kezdte Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője. Szerinte a miniszterelnök hazudik, amikor genderről és migrációról beszél a jogállamisági mechanizmussal összefüggésben, mert semmi ilyen nincs ebben a dokumentumban.

„Minden egyes magyar családot Orbán Viktor a vétójával 1 millió forinttól foszt meg. Mindeközben felvesz egy devizahitelt Magyarország számára, amivel eladósítja a magyar embereket. Minden egyes magyar embert a devizahitelével 400 ezer forinttal adósít el”

– tette hozzá a Párbeszéd politikusa. Szerinte ez nemcsak felelőtlenség a miniszterelnök részéről, hanem hazaárulás.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke vette át a szót, aki azzal kezdte, hogy „világossá vált, hogy Orbán Viktor uniós politikája továbbra is a felperzselt föld taktikáját követi.” Szerinte a magyar miniszterelnök csak menekülni próbál a felelőségre vonás és az elszámoltatás elől.

„Orbán Viktor meg akarja bénítani Európa működését akkor is, ha ebbe a magyar emberek beledöglenek”

– jegyezte meg. A Jobbik politikusa szerint az uniós mentőcsomagra az országnak szüksége lenne, hogy kijöjjön az a válságból, és a vétóval Orbán nemet mond a magyarok jövőjére. A miniszterelnök Jakab szerint elkezdte az országot felkészíteni arra, hogy kiléptesse az Európai Unióból, erre utalt egy múlt heti rádióinterjúban, amikor azt mondta, hogy sokkal hatékonyabban lehet egy országot az Unión kívül kormányozni.

„Szégyenkezni senki sem szeret. Márpedig az utóbbi napok, hetek során kijutott nekünk magyaroknak a szégyenkezésből – folytatta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, és felidézte Demeter Szilárd cikkét, Deutsch Tamás levelét, Szájer József botrányát és Orbán vétóját. A miniszterelnök vétója Tóth szerint nem szól semmi másról, mint Orbán Viktor és baráti, illetve családi körének anyagi biztonságáról, és hogy semmi ne veszélyeztesse azt, amit az elmúlt években elloptak. Ezzel a szégyenkezéssel szeretne az ellenzék leszámolni 2022-ben – tette hozzá az MSZP politikusa.

”Orbán Viktor és kormánya gyakorlatilag foglyul ejtette az Európai Unió költségvetését, és blokkolja a helyreállítási alapnak az elindítását„ – mondta Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője. Orbán brüsszeli háborújának csak vesztesei lesznek Schmuck szerint, a gazdasági-szociális válság egyre csak mélyül, és épp ezért szükségünk lenne az uniós forrásokra. Arra szólította fel az LMP nevében Orbánt, hogy az Európai Tanács ülése előtt vonja vissza a vétót.

Hasonló módon a vétó visszavonására szólította fel a miniszterelnököt Varju László, a DK országgyűlési képviselője is, aki arról beszélt, hogy pártja európai válságkezelést követel ahelyett, hogy Orbán túszként tartsa maga előtt Magyarországot.

”Orbán Viktor ahhoz gyenge, hogy Európának ártson a vétóval, azonban hazánknak, a magyar embereknek, a családoknak vállalkozásoknak komoly károkat tud okozni.

A mi bőrünkre megy ez a zsarolás, a végén mi magyarok fogjuk megfizetni Orbán vétópolitikájának az árát„ – fogalmazott Varju. Azt követeli a DK, hogy Orbán álljon félre, és hagyja, hogy az Európai Unió segíthessen a magyar embereknek.

Friss: A Miniszterelnökség közleményben reagált az ellenzéki nyilatkozatra. Azt írják: ”az ellenzék az uniós költségvetési vitában lehetőséget lát arra, hogy Brüsszel segítségével a magyar belpolitikában újranyissa a migráció kérdését és bevándorlók befogadására kötelezze Magyarországot. Új eszközt talált a magyar ellenzék a hosszú ideje vágyott céljai elérésére: a határvédelem leépítésére, a kerítés felszámolására és a bevándorlók befogadására. A kormány elkötelezett a magyar és az uniós pénzügyi érdekek védelme iránt, minden ezzel összefüggő uniós jogi garanciát támogat, de soha nem fogjuk elfogadni, hogy jogállamiság álnéven közös uniós bevándorláspolitikát kényszerítsenek Magyarországra

Hozzáteszik, hogy a kormány szerint az ellenzék ezekben a kérdésekben mindig is Brüsszel oldalán állt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!