Karácsony Gergely az Európai Bizottság elnökétől kér uniós pénzt Budapestnek, ha a kormány tovább vétózik

2020. december 7. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely budapesti, valamint Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester is azt kérik az Európai Bizottság elnökétől, hogy városaik akkor is kapjanak uniós pénzeket, ha Magyarországot és Lengyelországot végül kizárják a helyreállítási alapból, írja a Mfor.

A két városvezető (és más városok vezetői is) közös levélben fordulnak Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez hétfőn. Ebben elhatárolódnak a kormányaiktól, és azt kérik a Bizottságtól, hogy abban az esetben se zárják el a helyi önkormányzatokat az uniós forrásoktól, ha Magyarország és Lengyelország fenntartja vétóját, így pedig nem lesz része a pénzügyi csomagról született egyezménynek.

Az Európai Bizottság korábban jelezte, hogy készek megkerülni a magyar-lengyel vétót egy áthidaló alappal, amiből kihagynák a két országot.

Mint arról korábban több alkalommal is részletesen írtunk, Magyarország és Lengyelország nemrég bejelentette, megvétózzák az uniós költségvetés és az ahhoz csatolt helyreállítási alap elfogadását, ha az EU elfogadja az úgynevezett jogállamisági mechanizmust. Ez a mechanizmus lehetővé tenné, hogy megvonják az uniós forrásokat azon tagállamoktól, ahol az uniós támogatások elköltése során nem tartják be az EU jogállamisági normáit, és emiatt kár éri az EU-s költségvetést.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!