MOK: 2023-tól kötnék engedélyhez a másodállás vállalását az egészségügyben

2020. november 20. – 23:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megkapta az egészségügyi törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet tervezetét a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Pénteki közleményükből pedig kiderült, amiről két napja a Független Egészségügyi Szakszervezet is már írt. Eszerint

  • összesen 100 munkanapban maximalizálhatják az egészségügyi dolgozók kivezényelhetőségét,
  • és az összeférhetetlenségi szabályokat is csak 2023-tól vezetnék be.

A héten kétszer is egyeztettek a tervezetről: kedden Pintér Sándor belügyminiszternél, ahová a pártokat és a MOK-ot is meghívták, szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) az érdekképviseleti szervezetek voltak jelen. Az első megbeszélésen Kincses Gyula elnök képviselte a MOK-ot, a másodikon Álmos Péter alelnök.

A MOK szerint a tervezetnek továbbra is vannak vitatott pontjai.

  • Átvezényelhetőség: a tervezet a 100 napot tartalmazza, az viszont nem egyértelmű, hogy ez csak válsághelyzetre lenne igaz. A megbeszélésen Kincses felvetette, hogy legyen a kirendelhetőség maximuma is a munka törvénykönyvének megfelelően 44 nap. Pintér Sándor erre, a közlemény szerint, komoly hajlandóságot mutatott ennek megfontolására.
  • Összeférhetetlenségi szabályok: 2023-ig nem kell engedélyt kérni másodállás vállalásához. Bizonyos szakmák eleve kapnának kivételt. A törvény a nőgyógyászokat is nevesítette, ehhez a kormány ragaszkodik annak ellenére, hogy a kamarának kifogásai vannak. A MOK szerint ez az engedmény kiskaput nyit a hálapénznek, a kormány viszont „népesedéspolitikai-családvédelmi okokból” nem enged.

Az Országgyűlés 2020. október 6-án fogadta el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. A jogszabály jelentősen emeli az orvosi béreket, emellett számos szabályozást tartalmaz, például külön engedélyhez köti a jövőben az orvosok másodállásait, és az orvosokat kétszer egy évre kirendelhetővé teszi másik kórházba vagy akár másik városba is. A Magyar Orvosi Kamara ezután ízekre szedte az orvosi béremelésről elfogadott törvényt, amely sok orvos tiltakozását is kiváltotta.

A kamara azt javasolta, hogy a béremelés kivételével a törvény január elsejei hatályba léptetését is halasszák el, mert az jelen formájában súlyos ellátási és biztonsági problémákat okozhat az egészségügyi ellátásban. A fideszes Hollik István november 9-én az ATV műsorában azt mondta, ismét átdolgozzák az egészségügyi törvényt, azonban Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter két nappal később a kormányinfón már arról beszélt, hogy a kormány nem tervezi az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény módosítását.

A Telex legfrissebb híreit ide kattintva olvashatja!