Hiába a béremelés, 3100 budapesti orvos nem írná alá az új szerződést

2020. október 16. – 14:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

3100 budapesti orvos, azaz a fővárosi orvosok 22 százaléka a jelenlegi feltételekkel nem írná az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, amely a jelentős béremelés mellett elfogadhatatlan kötöttségeket is jelentene – derül ki a Magyar Orvosi Kamara budapesti szervezete által végzett gyorsfelmérésből. Ennyi orvos kiesése komoly gondokat okozna a fővárosi ellátásban.

A három kérdésből álló anonim felmérést szerdán indították. A kb. 13 800 budapesti orvosi kamarai tagnak küldték ki azt az 1 perces online kérdőívet, amelyen a véleményüket kérdezték. Mint a kamara egyik tisztségviselője a Telexnek elmondta: őket is meglepte, hogy 48 óra alatt ilyen sokan, 3901-en válaszoltak. Ez a teljes tagság közel egyharmada (28 százaléka).

A Magyar Orvosi Kamara területi szervezete a következő eredményeket közölte:

  • A válaszadók 87,7 százaléka elutasítja, hogy új rendelkezések határozzák meg a másod-, harmadállások vállalásának lehetőségét.
  • 93,7 százalékuk elveti az orvosok ilyen mértékű, 1+1 évre szóló kirendelhetőségét, amikor nincs egészségügyi veszélyhelyzet.
  • A válaszok 81,5 százalékából az derül ki, hogy jelen körülmények között az orvosok nem írnának alá olyan egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, amely ezeket a feltételeket tartalmazza.

A szerződést elutasítók a teljes budapesti orvosi kar 22 százalékát teszik ki (ennyien mondtak nemet a válaszadók közül), ami 3179 orvost jelent. Ha ők nem vállalják januártól a közalkalmazotti státuszt felváltó új jogviszonyt, az valóban komoly fennakadásokat okozhat a fővárosi orvosi ellátásban.

A Telex legfrissebb híreit ide kattintva találja.

Több cikkben is foglalkoztunk azzal, hogy ugyan az orvosi kamara és a kormányfő által kötött megállapodás értelmében januártól jelentősen emelnék az orvosok bérét és megszüntetnék a hálapénzt, de az erről elfogadott törvény egyéb szigorú feltételeket is tartalmaz. Az orvosok leginkább azt utasítják el, hogy központi engedélyhez kötnék a másodállásokat, emellett vállalniuk kellene, hogy kétszer 1 évre kirendelhetnék őket dolgozni másik kórházba vagy másik városba akkor is, ha nincs egészségügyi veszélyhelyzet.

A Magyar Orvosi Kamara kedden tette közzé részletes észrevételeit a jogszabályról. A kamara szerint a törvény jelenlegi formájában elfogadhatatlan, sértheti az alapjogokat, számos ponton módosításra szorul, január elsejei hatálybaléptetése pedig akár komoly fennakadásokat is okozhat a hazai egészségügyi ellátásban. A részletekről folynak a tárgyalások a kormány és a Magyar Orvosi Kamara között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!