Áder János aláírta a törvényt, ami az orvosi béremelés ellenére sok vitát váltott ki

2020. október 14. – 15:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Áder János köztársasági elnök szerdán elrendelte az orvosi béremelést is tartalmazó egészségügyi törvény kihirdetését. A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján szerdán megjelent közlemény szerint a döntés ritkán tapasztalható szakmai, politikai, szakbizottsági konszenzussal született meg.

Ide kattintva olvashatóak a Telex legfrissebb hírei.

Az államfő azt írta: a törvénnyel szemben megalapozott alkotmányos kifogás nem támasztható, a még nyitott kérdésekre a törvény hatálybalépéséig megjelenő végrehajtási rendeletek választ adhatnak.

Az Országgyűlés 2020. október 6-án fogadta el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. A jogszabály jelentősen emeli az orvosi béreket, emellett számos szabályozást tartalmaz, például külön engedélyhez köti a jövőben az orvosok másodállásait, és az orvosokat kétszer egy évre kirendelhetővé teszi másik kórházba vagy akár másik városba is.

Áder azt írja: az előterjesztés a Magyar Orvosi Kamara és a kormány közötti megállapodás révén került a parlament elé. A törvényt az Országgyűlés kivételes eljárásban minden ellenzéki párt támogatásával egyhangúlag fogadta el.

A törvény sok vitát váltott ki. A Magyar Orvosi Kamara kedden tette közzé részletes észrevételeit a jogszabályról. A kamara szerint a törvény jelenlegi formájában elfogadhatatlan, sértheti az alapjogokat, számos ponton módosításra szorul, január elsejei hatálybaléptetése pedig akár komoly fennakadásokat is okozhat a hazai egészségügyi ellátásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!