Akadémia: Önálló kutatási alapra lenne szükség

2020. november 19. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Tudományos Akadémia üdvözli az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szándékát, amely az alapkutatási pályázatok értékelésének felügyeletét egy az MTA égisze alatt felállítandó, önállóan működő „OTKA” bizottság hatáskörébe utalná.

- írja csütörtöki közleményében az MTA. Ezzel Palkovics László keddi bejelentésére reagáltak, a miniszter az Országgyűlés Kulturális Bizottságának meghallgatásán ugyanis arról beszélt, az ITM visszaadná az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) pályázatainak bírálati jogosultságát az Akadémiának.

A kutatók bíznak az OTKA-ban

Az MTA közleménye így folytatódik: „a tudományterületi kollégiumok független bírálati rendszerén alapuló ”OTKA„ pályázati modell hosszú ideje élvezi a kutatói közösség bizalmát. Objektív és szakszerű értékelési rendszerének és jól ismert elszámolási, beszámolási gyakorlatának kiterjesztése az alapkutatási kiválósági programok teljes spektrumára – beleértve jelenleg az NKFIH és az MTA által kezelt pályázatokat is – lényegi előrelépés egy egységes, átlátható és kiszámítható kutatói életpályamodell építése felé”.

Fontos és szimbolikus gesztus

„Az értékelési rendszer felügyeletének az MTA-hoz való visszakerülése fontos és szimbolikus gesztus, hiszen az MTA akadémikusai, doktorai, köztestületének tagjai, azaz a hazai kutatói állomány legkiválóbb képviselői bírálóként, a szakbizottságok, kollégiumok elnökeiként jelenleg is főszereplői az értékelési rendszernek. Az ITM és az MTA tárgyalói egyezségre jutottak abban, hogy az új támogatási rendszer függetlensége nemcsak az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, de az Akadémia szervezetétől való függetlenséget is kell, hogy jelentse” – folytatódik a közlemény.

Önálló kutatási alapra lenne szükség

Az MTA közleménye úgy fogalmaz, meggyőződésük, hogy ennek a feltételnek legjobban „egy a legkiválóbb európai példák és a korábbi OTKA mintájára épülő önálló kutatási alap (Research Council) felel meg maradéktalanul. Ennek törvényben rögzített költségvetése és saját szervezete, valamint akadémiai ernyő alatti felügyelete nyújt garanciát a kiszámítható, hatékony működésre és a pályázatok tudományos minőségét legjobban felmérni képes kollégiumok döntéseinek tiszteletben tartására” – írják.

Hozzáteszik továbbá, hogy a felfedező kutatással foglalkozó tudósok számára a karrierjük minden stádiumában egységes elvek alapján pályázható támogatás „biztosítékot jelent arra, hogy tudományos teljesítményük révén itthon is sikeresek legyenek. Az MTA ebben az irányban tett előremutató lépésként értékeli az ITM november 17-ei bejelentését, és számít a tárgyalások eredményes folytatására a közös célok elérésének érdekében” – zárul az Akadémia közleménye.

Az ITM korábban belenyúlt a zsűrik döntéseibe

Az OTKA egy nagyon jelentős tudományos pályázat Magyarországon. Idén azonban több mint száz kutató küldött tiltakozó levelet a minisztériumnak azért, mert az ITM-et vezető Palkovics László a korábbi szokásokkal szakítva belenyúlt az eredményekbe, és néhány esetben a szakmai zsűri döntését megmásítva hirdetett győztest.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kövess minket Facebookon is!