Palkovicsék korábban belenyúltak a zsűri döntésébe, most mégis visszaadnák az Akadémiának a tudományos pályázat bírálási jogát

2020. november 17. – 14:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) visszaadná az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) pályázatok bírálati jogosultságát a Magyar Tudományos Akadémiának (MTA) – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés Kulturális Bizottsága meghallgatásán.

Az alapkutatások a kutatás-fejlesztés meghatározó részét képezik, megalapozzák és kiegészítik az innováció, az ipari, gazdasági, társadalmi versenyképesség támogatását. Közös cél, hogy a tehetséges magyar kutatók számára átlátható, korrekt, szakmai kritériumokon alapuló támogatási rendszer jöjjön létre Magyarországon – közölte.

A kiválósági rendszer 2014 előtt az MTA szervezetén belül működött. A döntési mechanizmust az Akadémia korábbi elnöke, Pálinkás József vonta ki az intézmény hatásköréből, és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökét hatalmazta fel különleges bírálati jogosultsággal. Az innovációs tárca 2018-as megalakulása óta dolgozik azon, hogy visszaadja a döntési jogokat a egyes kollégiumoknak – hangsúlyozta Palkovics.

Az ITM szándékai szerint a szakmai munkát irányító döntéshozó szerv az OTKA Bizottság lenne, amelynek elnöki tisztségét az MTA főtitkára töltené be. Olyan konstrukció kidolgozása a cél, amely minden érdekelt fél számára biztosíthatja majd az alapkutatások rendszerének átlátható, eredményes működését – mondta a miniszter. Ennek érdekében jelenleg is zajlanak az egyeztetések az MTA és az ITM között.

Átírták a támogatási listát

A miniszter mostani szavait különös megvilágításba helyezik az ügy előzményei, például az, hogy Palkovicsék néhány hónappal ezelőtt átírták az OTKA szakmai zsűrijének támogatási listáját.

A 24.hu augusztus végi cikkében idézte azt a körlevelet, amelyet Acsády László akadémikus, az OTKA orvosi és biológiai tudományok kollégiumának elnöke írt a kollégáinak. Ebben az akadémikus úgy fogalmazott:

„Miután a kollégium által jóváhagyott zsűrisorrendek indoklás és egyeztetés nélküli megváltoztatását nem tartom összeegyeztethetőnek az általam képviselt tudományértékelési módszerrel, kollégiumi elnöki funkciómról 2020. szeptember 1-jei hatállyal, hét év után, lemondok.”

A támogatásra érdemesnek ítélt kutatások listáját az utóbbi évtizedekben az OTKA szakmai zsűrijei állították össze. Arra, hogy egy minisztérium átírja a listát, az OTKA 35 éves működése alatt, tehát még a Kádár-rendszerben sem volt példa. A minisztériumi döntéssel bekerült a nyertesek közé olyan „vonal alatti pályázó” is, aki előtte az utolsó helyen végzett az adott zsűri rangsorában.

Eltüntették az államtitkár nevét

Az előzmények közé tartozik az is, hogy szeptemberben kiderült: utólag lecserélték az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkárának a nevét azon az OTKA-győztes pályázaton, amelyet maga az ITM felügyelt. A minisztérium aztán elismerte Arató Gergely DK-s képviselő kérdése után, hogy az ITM egyik államtitkára által vezetett kutatócsoport nyert a pályázaton, később viszont eltűnt Boros Anita neve a kérdéses pályázatról.

Az OTKA egy nagyon jelentős tudományos pályázat Magyarországon. Idén több mint száz kutató küldött tiltakozó levelet a minisztériumnak azért, mert az ITM-et vezető Palkovics László a korábbi szokásokkal szakítva belenyúlt az eredményekbe, és néhány esetben a szakmai zsűri döntését megmásítva hirdetett győztest.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!