Magyarországon III. fokozatú terrorkészültség van érvényben

2020. november 03. – 16:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon jelenleg III. fokozatú terrorkészültség van érvényben. A rendőrség ennek megfelelően szervezi a szolgálatot – közölte kedd délután a Telex kérdésére az Országos Rendőr Főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Osztálya.

A terrorkészültség mértékét Magyarországon egy kormányhatározat alapján négyfokú skálán határozzák meg, ahol a négyes a legenyhébb, az egyes a legerősebb készültséget igényli. A III. (közepes) fokozata akkor rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk szerint az EU illetve a NATO valamelyik tagállamában, vagy pedig ha valamelyik szomszédos államban terrorcselekményt követtek el, amelynek hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínűsíthető.

A bécsi terrortámadás után Csehország és Szlovákia is szigorított a határellenőrzésen. Az ORFK-tól arról érdeklődtünk, hogy Magyarosztág is szigorítja-e az ellenőrzéseket, erre igen volt a hatóság válasza.

Ahogy azt korábban a 24.hu értesülései alapján megírtuk, a TEK nagy erőkkel vonult az osztrák határra már az éjszaka, miután hétfő este négy járókelő halt meg Bécs belvárosában, ahol több helyszínen egy vagy több fegyveres kezdett el lövöldözni. Az egyik támadót lelőtték. Az Iszlám Állam szimpatizánsa volt, tavaly került feltételes szabadlábra Ausztriában.

Azt, hogy mit tudunk eddig a bécsi terrortámadásról, ebben a frissülő cikkben szedjük össze. >>>