Terrorista támadás volt Bécsben

2020. november 2. – 21:27

frissítve

Terrorista támadás volt Bécsben
Rendőrök zárnak le egy utcát a Schwedenplatz közelében – Fotó: Lisi Niesner / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

14 ember megsérült, két civil meghalt egy fegyveres támadásban Bécs belvárosában. A tettesek rengeteg lövést leadtak. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki az este 8 körül indult támadás helyszínére, mindenkit arra kérnek, kerülje el Bécs 1. kerületét. Információk szerint az egyik elkövetőt lelőtték, egy másikat elfogtak, de az akciónak még nincs vége. A rendőrség minden rendelkezésre álló egységét bevetette a támadók ellen.

Lövöldözés volt hétfő este egy egy bécsi belvárosi zsinagóga közelében. Egy támadót a rendőrök lelőttek, egyet pedig őrizetbe vettek – közölte a rendőrség.

Az első lövések este nyolc körül dördültek el a Bécs belvárosában, amikor egy férfi válogatás nélkül tüzet nyitott az 1. kerületi zsinagóga közelében lévő éttermekre. Más felvételeken több vadul lövöldöző férfit lehet látni az osztrák főváros utcáin. Az egyik videón látni lehet, hogy egy embert – valószínűleg egy rendőrt – találat ért – írta az MTI. Felvétel van arról is, amint az egyik támadó többször rálő egy fegyvertelen civilre.

Hamar kiderült, hogy nem egy, hanem több fegyveres összehangolt akcióról van szó. Összesen hat belvárosi helyszínen támadtak a terroristák. A rendőrség szerint legalább három fegyveres követte el a merényletet.

Rendőrök motoznak meg egy járókelőt Bécs központjában, a Mariahilferstrassén – Fotó: Roland Schlager / APA / AFP
Rendőrök motoznak meg egy járókelőt Bécs központjában, a Mariahilferstrassén – Fotó: Roland Schlager / APA / AFP

A Mariahilfer Strassén is volt egy támadás egy bárnál, a területet lezárták, a helyszín felett helikopter körözött – írta a Die Presse. Közelebbit azonban nem tudni az itt történtekről. Azt azonban cáfolta a rendőrség, hogy bárkit túszul ejtettek volna a támadók.

A támadás épp a koronavírus miatti újabb korlátozások kezdete előtti utolsó órákra esett: hétfő éjféltől egy hónapra bezárnak a vendéglátóhelyek a koronavírus újabb hulláma miatt, így ma még többen ki akarták használni az utolsó szabadabb napot.

Bécs belvárosának nagy részét lezárták. A metró működött késő estig, de az 1. kerületben lévő állomásokat lezárták. Több buszjárat elkerülte a belvárost.

Az osztrák belügyminisztérium hivatalos képviselője eleinte csak valószínűsítette a terrortámadást, később a belügyminiszter már egyértelműbben annak minősítette. Karl Nehammer az ORF közszolgálati televíziónak nyilatkozva utalt először arra, hogy a lövöldözésben többen életüket veszthették.

Ezután késő éjszakáig egy civil halottról és egy likvidált terroristáról és 15 sebesültről lehetett tudni, köztük egy súlyosan sérült rendőrről.

Kora hajnalban azonban közölték, hogy a kórházban egy nő is életét vesztette, így a merényletnek már két ártatlan áldozata van.

írta a Reuters.

A rendőrség arra kérte az embereket, ne tegyenek közzé spekulációt, pletykákat vagy állítólagos áldozatok számát.

Először az APA hírügynökség számolt be 15 sérültről, ezt később megerősítette a Bécsi Egészségügyi Szövetség orvosi igazgatója. Az érintetteket összesen hat kórházba szállították – idézte Michael Bindert az MTI.

A sérültek között hét súlyos állapotban volt, közülük egy nő hajnalra meghalt. Többek műtéten estek át még az éjszaka.

A támadókról számos felvétel készült, egyikük itt látható:

Nem volt robbanómellény a támadón

Bécs polgármestere a Kurier szerint korábban arról számolt be, hogy az egyik támadón robbanószerkezet is volt, amely azonban nem robbant fel. Azóta azonban kiderült, hogy sem az elfogott, sem a lelőtt merénylőn nem volt robbanószerkezet.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Mivel még nincs rendőrkézen minden támadó, a hatóságok arra kérik az embereket, hogy kerüljék a nyilvános helyeket és a tömegközlekedést se használják – a kérés nem csak a támadás helyszínére és az 1. kerületre, hanem az egész fővárosra vonatkozik.

A hétfői támadás egyik helyszíne a Schwedenplatz volt:

A téren lövés ért egy rendőrt, aki állítólag annak köszönhetően jutott gyors orvosi segítséghez, hogy, két török profi MMA harcos saját életüket kockáztatva kimenekítették őt és elvitték a mentőkig. A Kurier beszámolója szerint a két férfi egy nőt is kimentett a lövöldözésből.

Ne posztoljanak a támadásról

A rendőrség arra kérte a szemtanúkat, hogy ne a közösségi médiában mutassák be a felvételeiket, hanem töltsék fel a rendőrség hivatalos oldalára.

Ezzel együtt rengeteg felvétel és fénykép került fel a közösségi oldalakra, ahol sebesültek láthatók, vagy épp az, hogy rendőrök vonulnak végig teljes fegyverzetben egy báron keresztül a fegyvereseket keresve. Több fénykép már elérhetetlenné vált, a rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségi oldalakon megjelent felvételek megnehezítik a rendőrség munkáját és növelik a támadás kockázatát.

Rendőrök kutatnak át egy utcát Bécs belvárosábanFotó: Radovan Stoklasa / Reuters
Rendőrök kutatnak át egy utcát Bécs belvárosábanFotó: Radovan Stoklasa / Reuters

Kurz: szervezettek voltak a támadók

A kora éjszakai órákban ülésezett a válságstáb Sebastian Kurz kancellár részvételével, aki „visszataszító terrortámadásnak” nevezte a történteket.

Kurz elmondta, hogy a ma éjjeli ellenlépések sikerétől függ, hogy az emberek másnap kimernek-e menni az utcákra. A kancellár elismerte, hogy a támadók nagyon szervezettek voltak. Kurz arról tájékoztatott, hogy a hadsereg veszi át több helyszín védelmét Bécsben, hogy a rendőrség a terrorellenes műveletekre összpontosíthasson.

„Nehéz órákat élünk át köztársaságunkban. Szeretnék köszönetet mondani a biztonsági erők tagjainak, akik kockára teszik az életüket a biztonságunkért. A rendőrség határozottan fog fellépni az elkövetők ellen” – írta a Twitteren.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke élesen elítélte a „gyáva” tettet, illetve részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Csehország eközben bejelentette, hogy ellenőrzéseket rendelt el az Ausztriával közös határán.

Macron és Szijjártó kiáll az osztrák barátok mellett

A francia elnök hétfő éjjel szolidaritásáról biztosította Ausztriát a Bécs belvárosában elkövetett terrortámadást követően.

„Mi, franciák osztozunk a sokkban és az osztrák nép fájdalmában” – idézte az MTI Emmanuel Macron Twitteren németül is közzétett üzenetét. „Franciaország után egy baráti országot támadtak meg. Ez a mi Európánk. Az ellenségeink tudják, kivel van dolguk. Nem engedünk semmiből” – írta a francia elnök.

Rendőri zárás az egyik a helyszín, a Schwedenplatz közelébenFotó: Lisi Niesne / Reuters
Rendőri zárás az egyik a helyszín, a Schwedenplatz közelébenFotó: Lisi Niesne / Reuters

Hasonlóan nyilatkozott Szijjártó Péter is. A külügyminiszter Kambodzsába érkezve posztolt a merénylet hírére:

„Elképesztő terrorhullám tört a kontinensre, itt lenne az ideje ébresztőt fújni és itt lenne az ideje, hogy Európa összefogjon a terrorral és a terroristákkal szemben. Észre kell venni, hogy Európa biztonsága és ezzel együtt az európai életforma áll támadás alatt.

Osztrák barátaink mellett állunk, számíthatnak ránk. Európának, az európai nemzeteknek meg kell védeniük magukat az elharapózó eszetlen erőszakkal szemben, mert különben nagy baj lesz.”

Legalább egy merénylő szökésben

Éjjel egy óra után sajtótájékoztatót tartottak a belügyminisztériumban, ahol Karl Nehammer közölte: terrortámadás történt. A belügyminiszter azonban ekkor még csak a likvidált terroristáról és egy civil áldozatról számolt be – csak később érkezett hír arról, hogy egy nő is meghalt a támadásban.

„Ez volt hosszú évek óta a legnehezebb nap Ausztria számára” – mondta a belügyminiszter, aki azt javasolta a lakosságnak, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon, kerüljék a belvárost. Kedden az iskola sem lesz kötelező.

A közbiztonságért felelős főigazgató, Franz Ruf elmondta, hogy több városrészt lezárnak, megelőzendő a további támadásokat.

A zsinagóga nem biztos, hogy célpont volt

Augusztusban a Ausztriában letartóztattak egy 31 éves szíriai menekültet, aki a gyanú szerint Graz zsidó közösségének vezetője ellen tervezett támadást – írta a Reuters. A szíriai férfi köveket dobált a grazi zsinagóga udvarára, majd baseball ütővel támadt Elie Rosenre, a grazi zsidó közösség vezetőjére. A támadó elmenekült, nem sokkal később elfogták.

Rendőrök a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében 2020. november 3-án. Fotó: Christian Bruna / EPA / MTI
Rendőrök a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében 2020. november 3-án. Fotó: Christian Bruna / EPA / MTI

Hogy annak az ügynek bármi köze lenne a mostani bécsi támadáshoz, kérdés, mindenesetre a stájerországi rendőrséget is készenlétbe helyezték

Egyelőre azonban azt sem tudni, hogy a zsinagóga volt-e a célpontja a támadásnak.

A Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek a zsinagógában – írta az MTI. A ausztriai zsidó közösség vezetője a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, azok akkor már zárva voltak.

1981-ben ugyanennél a zsinagógánál már volt egy támadás, akkor két ember meghalt, 18 megsebesült – írta a Reuters. Azt az akciót palesztin terroristák követték el, ahogy 1985-ben a schwechati repülőtér elleni támadást is. Annak a támadásnak három halálos áldozata és negyven sérültje volt, köztük a tolószékbe kényszerült Szegedi Molnár Géza parodista.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!