Valószínűleg csak egy támadó vett részt a bécsi merényletben

2020. november 3. – 06:14

frissítve

Valószínűleg csak egy támadó vett részt a bécsi merényletben
Fotó: Leonhard Foeger / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Négy ember halt meg hétfőn este Bécs belvárosában, ahol több helyszínen egy fegyveres kezdett el lövöldözni.
  • Tizenheten kerültek kórházba nagyrészt lőtt sérüléssel, közülük heten vannak válságos állapotban.
  • A támadót a rendőrség lelőtte. A húszéves, albán származású Kujtim Fejzulai Bécsben nőtt fel, az Iszlám Állam szimpatizánsa volt. Tavaly decemberben került feltételes szabadlábra. Szlovákiában vásárolt kalasnyikovot használhatott.
  • Korábban arról szóltak a hírek, hogy lehetnek még más elkövetők, de az osztrák belügyminisztérium kedd délután közölte: semmi nem utal arra, hogy egy második elkövető is részt vett volna a hétfő esti bécsi merényletben.
  • Hivatalosan is terrorcselekménynek minősítették kedden a támadást. A rendőrség tizennégy embert vett őrizetbe, és tizennyolc házkutatást hajtott végre.
  • Ausztriában a legmagasabb fokú terrorkészültséget léptették életbe. Bécs belvárosát lezárták. Kedden elmarad a tanítás az iskolákban.
  • Az osztrák kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.
  • Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint nem keresztények és muszlimok, vagy osztrákok és migránsok közti összetűzés történt.

Lövöldözés tört ki Bécs belvárosában hétfőn este 8 óra körül a Schwedenplatz közelében. Ezután öt másik helyszínen is volt lövöldözés.

A rendőrséghez befutó első segélyhívás arról szólt, hogy egy ember egy vadászpuskával kezdett el lövöldözni a belvárosban. Később olyan támadó is feltűnt, akinél sorozatlövő fegyver volt.

A támadás az osztrák főváros kulturális, turista- és szórakozónegyedét érte: a Stefansdomtól északkeletre fekvő városrészben sokan voltak éttermekben, bárokban, moziban, színházban, miután keddtől Ausztriában is szigorításokat vezetnek be a koronavírus miatt. A támadás első helyszínének közelében egy zsinagóga is van a Seitenstettengassén, de az hétfőn este nyolckor zárva volt.

Eddig négy civil halálát erősítették meg: két férfi és két nő halt meg. Az ötödik halott az egyik merénylő, akit a rendőrök lőttek le.

17 embert kezelnek kórházban nagyrészt lőtt sérülésekkel, de van, akinek szúrt sebe van. Heten vannak válságos állapotban. Rendőr is van a súlyos sérültek között.

A lelőtt merénylő, a 20 éves Kujtim Fejzulai az Iszlám Állam szimpatizánsa volt, mondta kedden Karl Nehammer osztrák belügyminiszter. Sorozatlövő fegyver volt nála, amelyet Szlovákiában szerezhetett be és megtévesztésként bombamellényhez hasonló felszerelést viselt. A támadó Bécsben nevelkedett, de albán gyökerekkel rendelkezett, szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség szerint nem ő tervelhette ki a merényletet. Egyike lehetett annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

A rendőrök éberségét mutatja, hogy a támadót már 20 óra 9 perckor sikerült ártalmatlanítani, mondta Gerhard Pürstl, Bécs rendőrfőkapitánya. Kommandósok mentek ki ezután a lelőtt férfi lakásához, amelynek ajtaját berobbantották, és a helyszínen házkutatást tartottak.

Több, a merénylővel kapcsolatban álló embert is ellenőriztek. A rendőrség 15 helyen tartott házkutatásokat, több embert őrizetbe vettek.

Kedden kora délután az osztrák Kurir szerint Linzben letartóztattak egy férfit, akinek köze lehet a támadáshoz. A lap értesüléseit Markus Hein, a város polgármestere megerősítette. A letartóztatott férfi személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Azt közölték róla, hogy iszlamista és egy házból vezették ki bilincsben állig felfegyverezett rendőrök – írja az ORF-re hivatkozva az MTI. Egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy a férfi kapcsolatban állt-e az osztrák fővárosban elkövetett fegyveres támadással.

A hétfő esti történésekről megjelent videókon sűrű lövöldözés hallatszik Bécs belvárosában. Látszik, ahogy az egyik, világos színű ruhát viselő támadó lelő egy járókelőt, és az is, amikor egy kommandós találatot kap. Mivel hajnalban még zajlott a rendőrségi akció, a rendőrség mindenkitől azt kérte, hogy ne posztoljon képeket vagy élő videókat az eseményekről, mert ezzel veszélyezteti a beavatkozás sikerét. A hatóságok azt kérték, hogy a helyszínen készített felvételeket mindenki küldje el a rendőrségnek. A rendőrségen egy 35 fős elemző csoport most közel 20 ezer felvételt vizsgál át.

A támadás helyszínén készült videófelvételeket elemző nyomozók bizonyítékot találtak arra, hogy „nincs jele második elkövetőnek. Mindaddig azonban, amíg az értékelés nem fejeződik be, nem mondhatjuk perdöntő erővel, hány elkövető felelős a bűncselekményért”

– mondta kedd délután az MTI szerint az osztrák belügyminiszter.

Korábban arról ellentmondó hírek voltak, hogy hány fegyveres lehet még, akiket keres a rendőrség. Az osztrák sajtó a lelőtt férfin kívül három további elkövetőt emlegetett, miután Harald Sörös, az osztrák belügyminisztérium szóvivője „legalább négy elkövetőről” beszélt. Kedd hajnalban a rendőrség úgy nyilatkozott: egyelőre nem zárják ki, hogy más elkövetők is voltak.

Járókelőt ellenőriznek a rendőrökFotó: Lisi Niesner / Reuters
Járókelőt ellenőriznek a rendőrökFotó: Lisi Niesner / Reuters

Bécs belvárosát teljesen lezárták. Több tucat mentőautó, rendőrségi és katonai jármű látható a helyszínen. Legalább ezer rendőr és katona van szolgálatban. Megerősítették a közintézmények védelmét.

Az osztrák rendőrség mindenkit arra szólított fel, hogy ha otthon van, maradjon otthon. Kedden nem nyitnak ki az iskolák. Csak az mehet ki, akinek feltétlenül szükséges elhagyni otthonát.

Franz Ruf, az osztrák rendőrség közbiztonsági főigazgatója azt mondta: Németországból és Magyarországról is érkezett felajánlás, hogy különleges antiterrorista egységeket küldenek. Erre szükség esetén visszatérnek.

Az osztrák kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. A középületeken csütörtökig fekete zászlók lengenek, kedden délben egy percre leáll az élet az egész országban. Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint a támadást a gyűlölet vezérelte, amely „az életformánk és a demokráciánk ellen irányult”. A kancellár szerint egy idősebb férfi és egy idősebb nő, valamint egy fiatal férfi és egy pincérnő vesztette életét a támadásban. Kurz azt mondta:

„Tudatában kell lennünk annak, hogy ez nem keresztények és muszlimok, vagy osztrákok és migránsok közötti összetűzés. Ez egy harc a békét akaró sok ember és a háborúra vágyó kevesek között.”

Orbán Viktor egy Facebook-videóban azt üzente az osztrák kancellárnak, hogy az Ausztria elleni támadás, Magyarország elleni támadás is.

Hétfő esti részletes cikkünket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!