Albán származású volt, de Bécsben nőtt fel az osztrák fővárosban lelőtt terrorista

2020. november 3. – 10:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Albán gyökerekkel rendelkezett, de már Bécsben nőtt fel az a húszéves férfi, aki az osztrák fővárosban végrehajtott terrortámadás egyik elkövetője volt. A támadásban négy civil halt meg, 17 embert kezelnek kórházban nagyrészt lőtt sérülésekkel.

A merénylőt a rendőrök hétfőn este a Ruprecht-templom közelében lőtték le. A férfi szülei Észak-Macedóniából származnak, a támadónak az osztrák mellett észak-macedóniai állampolgársága is van.

A férfi Ausztriában korábban már volt büntetve terroristaszervezethez való csatlakozás miatt – erősítette meg az osztrák lapértesüléseket Karl Nehammer osztrák belügyminiszter.

2019. április 25-én 22 hónap börtönre ítélték, miután Szíriába akart menni, hogy ott az Iszlám Állam oldalán harcoljon. December 5-én feltételesen szabadlábra helyezték, miután a fiatalkorú és a fiatal felnőttkorú bűnözőkre vonatkozó törvény szerint járt neki ez a kedvezmény.

A támadót az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni harcolni. Florian Klenk, a Falter című osztrák hetilap szerkesztője a Twitteren forrásai megjelölése nélkül azt írta: a rendőrség úgy véli, nem ő tervelhette ki a merényletet.

A férfinél puska, pisztoly és bozótvágó kés volt a támadás idején. Viselt egy bombamellényhez hasonlító eszközt is, de utólag kiderült, hogy ez nem működött, csak megtévesztésre szolgált.

A férfit az utcán lőtték le a rendőrök. A kommandósok ezután a lakására mentek, amelynek ajtaját berobbantották, majd átkutatták a helyszínt.

Arról ellentmondó hírek vannak, hogy több fegyveres is lehet még, akiket keres a rendőrség. Az osztrák sajtó három további elkövetőt emleget, miután Harald Sörös, az osztrák belügyminisztérium szóvivője „legalább négy elkövetőről” beszélt. Kedd hajnalban a rendőrség úgy nyilatkozott: egyelőre nem zárják ki, hogy más elkövetők is voltak. Zajlik a történtek tisztázása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!