Lövések a sötétben, menekülő és földön fekvő emberek Bécsben

2020. november 03. – 08:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn este egy vagy több ember kezdett el lövöldözni az osztrák fővárosban. Négy civil halt meg, tizenöten megsebesültek. A rendőrség egy támadót lelőtt, akiről kiderült, hogy az Iszlám Állam szimpatizánsa volt.

A történtekről több felvétel is megjelent a videómegosztó oldalakon, de miután ezek egy része erőszakos jeleneteket ábrázol, nagyrészt törölték is őket.

Egy Twitteren feltűnt videón egy világos színű ruhát viselő fegyverest látni, aki az utcán lövöldöz. Többször rálő egy emberre, továbbfut az utcán, majd visszatér, és pisztollyal újra rálő a már földön fekvő emberre. A felvételről korábban azt írtuk: alkalmas a nyugalom megzavarására, csak erős idegzetűek kattintsanak rá. Ezt a bejegyzést azóta Twitter szabályainak megsértésére hivatkozva eltávolították a közösségi oldalról.

Egy másik felvételen a kommandósokat lehet látni bevetés közben. A videó tanúsága szerint Bécs belvárosában szabályos utcai harc zajlott: a felvételen folyamatos lövöldözés hallatszik.

Egy másik videón az is látható, hogy az egyik kommandós feltehetően lövést kap, miután egy sorozatlövő fegyverrel lőnek rá. A legfrissebb hírek szerint a 28 éves rendőr súlyos sérüléseket szenvedett, de nincs életveszélyben.

Egy felvételen több motoros rendőr üldöz egy menekülő embert, aki el is lök egy motorost, majd továbbfut.

Egy Twitteren megjelent videón állig felfegyverzett kommandósok vonulnak végig egy kávézóban, ahol a vendégek a földön fekszenek.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom