Több százan demonstráltak a budapesti lengyel nagykövetségnél

2020. október 28. – 20:16

frissítve

Több százan demonstráltak a budapesti lengyel nagykövetségnél
A budapesti lengyel nagykövetség előtti demonstráció 2020. október 28-án – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este hét órától békés demonstrációt tartottak a budapesti lengyel nagykövetség épülete előtt a Városligeti fasorban. A megmozdulás célja az volt, hogy a résztvevők szolidaritásukat fejezzék ki a lengyel nőkkel.

Október 22-én a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította azt a rendeletet, amely lehetővé tette az abortuszt abban az esetben, ha az egészségügyi körülmények arra utalnak, hogy a magzat nagy valószínűséggel súlyos és visszafordíthatatlan mértékben károsodott, illetve az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved. A hatályos szabályok szerint ezentúl már csak nemi erőszak, vérfertőzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén lehet abortuszt végezni.

A lengyel szabályozás eddig is elég szigorú volt, a mostani döntéssel azonban gyakorlatilag teljesen betiltották a terhességmegszakítást az országban, a beteg magzatokra hivatkozva elvégzett abortuszok ugyanis eddig az összes elvégzett beavatkozás 98 százalékát tették ki.

Az abortusztörvény szigorítása óta Lengyelországban folyamatosan tartanak a tüntetések, hétfőn több ezer tüntető lezárta a főbb utakat, megbénítva ezzel az országot. Több városban annak dacára is demonstrálnak, hogy a járvány elleni szabályok szerint a tüntetés és a tömeges gyülekezés is tilos.

A helyszínen tartózkodó tudósítónk arról számolt be, hogy a szervezők eredetileg csak a járdát foglalták le a tüntetőknek, de az eseményt biztosító rendőrök lezárták a Városligeti fasort az autós forgalom elől. Hét óra után pár perccel nagyjából ötszáz fő gyűlt össze a követség előtt. Bár nem esik, sok tüntető tart fekete esernyőt, ezzel tisztelegnek a lengyel szüfrazsettek előtt, akik 1918-ban esernyőikkel kopogtak a járdán, szavazati jogot követelve. A lengyel követség épületét már a tüntetés előtt körbekordonozták, az épület ablakai pedig szinte teljesen sötétek voltak a tüntetés alatt a fasor felől, ahol a tüntetők álltak.

Fotó: Huszti István /Telex
Fotó: Huszti István /Telex

A felszólalók három nyelven, lengyelül, magyarul és angolul is mondtak beszédeket. A szervezők szerint az ügy határokon átívelő fontosságát mutatja, hogy rövid idő alatt ilyen sok embert meg tudott mozgatni a tüntetés. Kiemelték, hogy szerdán hét órától világszerte tüntettek a lengyel alkotmánybíróság döntése ellen. „A genfi konszenzus aláírása miatt a lengyel nők harca a mi közös harcunk is” – mondta az első felszólaló.

„A szolidaritás a fegyverünk!” és „Közös ügy” – skandálta később a tömeg magyarul és lengyelül.

„Ne legyenek illúzióink, ha ezek a férfiak elveszik a nők biztonságos abortuszhoz való jogát, akkor csak a statisztikákban lesz kevesebb terhességmegszakítás, a valóságban nem, de az abortuszok a nők életére veszélyesek lesznek” – mondta az egyik felszólaló, aki a derekán vállfát viselt. A vállfa egy nemzetközi jelkép, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy az abortusz betiltása idején ehhez az eszközhöz fordultak a nők kétségbeesésükben.

A magyarul elhangzó beszédben követelték a megfelelő szexuális edukációt, az olcsó és könnyen elérhető fogamzásgátlást és a nők társadalmi helyzetének javítását. A megszólaló szerint ugyanis „az abortuszok számát csak a nem kívánt terhességek megelőzésével lehet ténylegesen csökkenteni”.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

„Érthetetlen, hogy 2020-ban hangosan kell kiabálni, hogy a nők jogai emberi jogok” – mondta lengyelül egy felszólaló. A tüntetés lengyel szervezője pedig azt mondta: „Azt kívánom, bárcsak abortálhatnám a kormányomat”. Szerinte ezzel a magyarok is így vannak.

„Egy tüntetés biztos, hogy nem lesz elég ahhoz, hogy bármi változzon, csak mára búcsúzunk, biztos, hogy hamarosan folytatjuk” – így köszönt el lengyelül és angolul az esemény egyik szervezője, fél kilenckor aztán magyarul folytatta. Többek között köszönetet mondott a lengyel lányoknak, srácoknak, családoknak, és Budapest üdvözletét küldte. Végül a Bella Ciaót skandálta a tömeg. A tüntetés fél kilenc után hivatalosan véget ért, ekkor a tüntetők többsége békésen hazaindult.

A tüntetésről közvetített Facebook élőnket itt tudja megtekinteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!