Több városban lezárták az utakat a lengyel tüntetők

2020. október 26. – 18:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezer tüntető lezárta az utakat Lengyelországban megbénítva ezzel az országot – írta meg a Reuters, és több helyi médium.

Lengyelországban csütörtökön nyilvánította alkotmányellenesnek a lengyel alkotmánybíróság a beteg magzatok abortuszát is lehetővé tevő jelenleg hatályos előírást, a döntéssel pedig gyakorlatilag teljesen betiltották az abortuszt a beavatkozást eddig is keményen szabályzó országban. A hatályos szabályok szerint már csak nemi erőszak, vérfertőzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén lehet abortuszt végezni.

Az országban már ötödik napja folynak a tüntetések a törvény ellen több városban is, annak dacára, hogy az országban életben lévő járvány elleni szabályok szerint a tüntetés és a tömeges gyülekezés tilos. A Reuters riportja szerint a tüntetők autóval, biciklivel vontak blokád alá több utat is, illetve Varsóban a Poniatowski hídat is lezárták egy időre. Néhány elszigetelt esetet tekintve a tüntetések eddig békésen zajlottak, igaz, a pénteki tüntetésen a rendőrök néhol könnygázt is bevetettek.

A varsói tiltakozók egy része este az alkotmánybíróság székhelye elé, majd a kormányzó Jog és Igazságosság székhelye elé vonult. A fővárosban délután két tiltakozó nőt autó ütött el, majd elhajtott. Az egyik nőt könnyű sérüléssel kórházba vitték. Az esti órákban konfliktus alakult ki az egyik belvárosi templomnál. Itt a bejáratánál imádkozó, a radikális nemzeti körök híveiből álló csoportot több forrás szerint a rendőrségi kordon másik oldaláról a baloldali tüntetők üvegekkel, petárdákkal dobálták meg, többen megsérültek. A rendőrség – amelynek soraiban szintén akadt sérült – könnygázt vetett be.

Fotó: MTI/EPA/PAP/Andrzej Grygiel
Fotó: MTI/EPA/PAP/Andrzej Grygiel

A PAP hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a környéken a tiltakozók megrongálták a nemzetiek autóját, bántalmazták ennek utasait. Az onet.pl hírportál szerint a kocsi korábban a tüntetők közé hajtott. Máshol a belvárosban a tüntetők rendőrautónak állták útját hosszabb ideig, és lefújták festékkel.

A kormány felszólította a tiltakozókat, hogy fejezzék be a tiltakozást, mert az szembemegy a járványintézkedésekkel.

„Ami az elmúlt napokban történik, abszolút elfogadhatatlan” – nyilatkozta Mateusz Morawiecki miniszterelnök kabinetfőnöke egy rádióban.

A Reuters szerint a tiltakozások várhatóan folytatódnak Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt vezetőjének háza közelében, egy gazdag varsói környéken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!