Jakab egy zsák krumplit akart Orbán elé tenni a parlamentben, de a fideszesek útját állták

2020. október 19. – 19:17

frissítve

Jakab egy zsák krumplit akart Orbán elé tenni a parlamentben, de a fideszesek útját állták
Orbán Viktor és Semjén Zsolt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 19-én – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az azonnali kérdések órájában a képviselők Orbán Viktort is kérdezték hétfőn a parlamentben. A miniszterelnök válaszként ilyeneket mondott:
  • az ellenzék két dolgot nem tud: veszíteni és nyerni;
  • az orvosok átvezénylésén életek múlnak, így az „elkerülhetetlenül szükséges”;
  • amikor az ellenzék a járványügyi döntések helyességét kérdőjelezi meg, hogy hogyan és miképp teszteljenek, akkor nem a kormányt támadják, hanem a járványügyi szakembereket és orvosokat;
  • november 15-től egész télen kilakoltatási moratórium lesz;
  • keddtől elkezdhetik az antigénteszteket;
  • de felbukkant egy zsák krumpli is az ülésteremben.


„Milyen a félelmen és szegénységen vett győzelem íze?” – kérdezte vehemensen Jakab Péter és Szilágyi György az azonnali kérdések órájában Orbán Viktortól hétfőn a parlamentben. Jakab szerint azért szavaztak a fideszes Koncz Zsófiára Borsod 6-os választókerületében a jobbikos induló helyett egy héttel ezelőtt, mert ott sokan közmunkából élnek, szegények, és félnek.

Jakab szerint Orbán igyekszik a magyarokat nyomorban tartani, hogy a választások alatt vécépapírt osztogathasson nekik szavazatokért.

A miniszterelnök erre úgy reagált, „köszönjük a gratulációkat, örülünk, hogy itt van közöttünk, hallgatjuk önt, és nem tudjuk, sírjunk vagy nevessünk”. Orbán szerint több mint megalázó, ahogy Jakab beszél a borsodi emberekről, és pont ezért veszítették el az időközi országgyűlési választást. „Amit ön előad, az egyszerre szánalmas és nevetséges. Most, hogy így megdöntötték a kétharmadot, a gyalog galopp fekete lovagja jut eszembe, egyezzünk ki döntetlenben” – fejezte be Orbán a reakcióját.

Jakab erre úgy reagált, a 2022-es választásokon az ellenzék véget vet a kormánypártok kormányzásának, majd „krumplikirálynak” nevezte Orbánt, és felmutatott egy zsák krumplit a parlamentben, amit aztán odatett volna Orbán elé, de azt kormánypárti emberek, például Kocsis Máté és Semjén Zsolt a testükkel akadályozták meg.

„Remélem, a krumpliért fizettek, ha már a varrónőkért elfelejtettek fizetni” – reagálta Orbán, utalva arra, hogy a kormánymédia a kampányban azt írta Bíró László közös ellenzéki jelöltről, hogy nem fizette ki varrodájának dolgozóit. „Önök két dolgot nem tudnak: Nyerni, meg veszíteni” – fejezte be Orbán.

Szakács László, az MSZP képviselője a családok lakhatási és anyagi biztonságáról kérdezte a miniszterelnököt. Szakács szerint tavasszal moratóriumot hirdettek a hiteltörlesztésekre, és sokan azt is kérték, hogy a családok kilakoltatását, a végrehajtásokat is függesszék fel. A kormány viszont az EBRD-vel aláírt egy olyan megállapodást, hogy nem állítják le a kilakoltatásokat – mondta Szakács. „Évi 5-6 ezer kilakoltatás van Magyarországon, kérjük mondja fel az EBRD-vel kötött megállapodást!”

„Nem pontosan értem miről beszél, most vetettünk ki újabb adót a bankokra, 50 milliárdot veszünk el tőlük válságkezelésre” – mondta Orbán, majd hozzátette: november 15-től egész télen kilakoltatási moratórium lesz.

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke a vízügyi ágazattal kapcsolatban kérdezte a miniszterelnököt, szerinte sok cég csődközeli helyzetben van, milliárdos nagyságrendben hiányoznak a források, a szakmai szervezetekkel pedig nem áll szóba a kormány – mondta. Orbán szerint amikor az ellenzékiek a tesztelést támadják, akkor nem a kormányt támadják, hanem a járványügyi szakembereket.

Ami a víz ügyét illeti – folytatta Orbán, van egy tízéves fejlesztési terv, abban szerepel a teljes magyar vízhálózat modernizációja, „amit végre fogunk hajtani” – mondta, majd hozzátette: az átfogó korszerűsítésre szükséges pénz valóban valahol ezermilliárd forint körül van, de fel fogjuk újítani az egész hálózatot.

Orbán: Az orvosok átvezénylésén életek múlnak

A DK-s Arató Gergely a nemzeti konzultációról beszélt. Arató szerint az arra szánt ezerszáz millió forintot az ápolónőknek is odaadhatták volna.

Egymillió lakosra naponta ezer teszt jut, a környező országokban ennél több, mondta Arató. „Aki nem a tesztelést választja, az az ország leállítását választja”, folytatta a politikus.

Orbán Viktor minderre úgy reagált, „jó egészséget, sok sikert kíván” a küzdelmekhez, amit a bajbajutottak folytatnak. „Mi csak azokról a tesztekről vezetünk statisztikát, amit mi rendelünk el”. Azt is mondta, a tapasztalatok szerint

az antigéntesztek a PCR-tesztekhez képest ugyanolyan hatékonyak, így talán már holnap bevezetik az antigéntesztelést

– mondta a miniszterelnök. Azt is mondta, „amikor önök megkérdőjelezik annak a járványügyi döntésnek a helyességét, hogy hogyan és miképpen teszteljünk, akkor önök nem a kormányt támadják, mert erről nem a kormány dönt. Hanem azokat a járványügyi szakembereket és orvosokat, akik egyébként folyamatosan elemzik az adatokat, kidolgozzák az eljárásrendeket, és utána javaslatot tesznek nekünk a döntésekre”.

A párbeszédes Szabó Tímea és Tordai Bence a két héttel ezelőtt elfogadott orvosok béreleméséről szóló törvényről beszélt, amibe Szabó szerint becsúszott két olyan paragrafus, ami „katasztrófába sújthatja az egészségügyet”: az átvezénylés, és az, hogy korlátozottan vállalhatnak másodállást. „Valóban van olyan, hogy egy angyal átrepül az ülésterem fölött” – reagált Orbán a megszavazott törvényre, majd hozzátette, a vezénylésről mond valamit a törvény, de a szempontokat, részleteket kormányrendelet fogja specifikálni. „Most jogi értelemben nincs semmilyen rendkívüli helyzet, úgy működik, ahogy működni szokott.” Orbán szerint ha nem lenne esély átvezénylésre, akkor sok százan halnának meg, így ez „elkerülhetetlenül szükséges”.

A korrupt pártok és az októberi ifjak

A független Bencsik János azt kérdezte Orbántól, „Mikor lesznek magas hozzáadott értéket teremtő, magyar tulajdonban lévő, exportképes, Európában is piacvezető cégek Magyarországon?”. Orbán úgy reagált, bár „a kormányomat” elitizmussal vádolják, „ne irigykedjenek”, és a szegénység tekintetében a mostani Magyarországot nem lehet összehasonlítani a tíz évvel ezelőttivel. „A munkanélküliséget felszámoltuk, a szegénységet is fel fogjuk” – tette hozzá. A miniszterelnök szerint a magyarországi cégek közül 38 537 exportál, ebből körülbelül 30 ezer többségi magyar tulajdonban van.

Szilágyi György, a Jobbik képviselője arra emlékeztette Orbán Viktort, hogy ő is volt Soros-ösztöndíjas, de 2010-ben, miniszterelnökként is fogadta Sorost. Mit kért Öntől Soros a sok Fidesznek adott pénzért cserébe? – kérdezte Szilágyi. Emellett arra kérte Orbánt, hogy mondjon konkrétumokat arról, hogy Németországban miért nagyobb a korrupció, mint nálunk, ahogy a miniszterelnök korábban mondta.

Orbán szerint fog majd még Szilágyi is beszélni Sorossal. A miniszterelnök felidézte, hogy akkor nemcsak Soros támogatta a Fideszt, hanem Csurka István is, mert akkor összefogás volt a kommunisták ellen. A korrupció Orbán szerint azt jelenti, hogy pénzzel valaki befolyást akar szerezni. Ha olvasnák a nyugati sajtót, akkor látnák, hogy van ott is korrupció – mondta Orbán. Németországban például áll a bál, az egyik legnagyobb német bankot illető botrányban, de nálunk zéró tolerancia van a korrupcióval szemben, itt senki döntést nem tud megvásárolni – hangsúlyozta Orbán, aki szerint pont a Jobbik Magyarország legkorruptabb pártja.

Az MSZP-s Gurmai Zita az „októberi ifjakról” beszélt, akikhez a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjait hasonlította. „Ha a 64 év ezelőtti önkény ellen lázadó diákokat megértik, akkor a mostaniakat miért nem? Úgy látom, 64 évvel később már nem könnyű a jó oldalra állni. Vegyék már észre, önök, a Fidesz lettek az elnyomó rezsim. Az egyetemistáknak igazuk van, önök nem győzhetnek” – mondta Gurmai. Palkovics László helyett Bodó Sándor államtitkár úgy reagált, „megdöbbent”, mert szerinte párhuzamot vonni '56 szabadsághőseivel cinikus dolog, amit visszautasít. Bodó szerint ők egy versenyképes egyetemet akarnak, néhány hónap múlva pedig mindenki azt fogja mondani, hogy minden rendben van. Majd azt is mondta, hogy körülbelül kétmilliárd forint áll rendelkezésre mindennel együtt az átalakításra. A párbeszédes Mellár Tamás saját felszólalásában visszacsatolt Bodó válaszára, és azt mondta, „vannak dolgok, amiket pénzzel nem lehet megvenni, ilyen a szabadság és a demokrácia is”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!