Pál apostoltól idéző Gáspár Lacival és pakisztáni Valmar-feldolgozással indult el az X-Faktor új évada

2024. szeptember 7. – 22:15

Pál apostoltól idéző Gáspár Lacival és pakisztáni Valmar-feldolgozással indult el az X-Faktor új évada
Fotó: RTL

Másolás

Vágólapra másolva

Egy év kihagyás után a 12. évaddal folytatódik az X-Faktor, az RTL történetének talán legsikeresebb produkciója. Az első adás alapján elmondható, hogy a menetrend maradt a régi, az első adás egyszerre szórakoztató, megható, tökéletesen kiszolgálja a kommersz nézői igényeket, radikális újításnak viszont semmi nyoma. A kalapba idén épp annyi trash fért, mint érzelem, ismét vannak népmesébe illő emberi történetek, mémrapperek és bárgyú vidéki mulatós sztárok, érzésre pont ugyanazt a műsort nézhettük, amit 2013-ban már jól megismertünk.

Talán a megújított mentorgárda az, ami miatt tényleg érdemes lehet nézni a műsort. Az már az első adásból kiderült, hogy a zsűritagok között már kialakulóban van a dinamika, de az még nem szilárdult meg véglegesen, így itt-ott átélhet a néző kínos pillanatokat. Nézzük, hogyan próbált megújulni a 12. évadra a műsor.

Minden új, de mégsem

Az első adásban rögtön elmondják, hogy az X-Faktor új stúdióval, új szabályokkal és új mentorokkal indít, ez viszont ne tévesszen meg senkit. Mint azt a legutóbbi évadnyitó után is megírtuk, a válogató – amit itt riportoztunk meg – olyan, mintha semmi nem változott volna az évek alatt. Az X-Faktor bizonyos szempontból nagyon hasonlít azokhoz a sorozatokhoz, amelyekből a kelleténél több évadot készítettek, de így is komfortos beülni elé, már csak a kellemes megszokottság miatt is. Pont, mintha betérnél a McDonald'sba, vagy elindítanád a Barátok közt bármelyik epizódját: azt kapod, amire befizettél, az íz mindig ugyanaz, maximum néha kevésbé van étvágyad hozzá.

Az ugyanakkor tagadhatatlan, hogy az RTL próbál haladni a korral, igaz, ezt erősen megkérdőjelezhető formai és esztétikai húzásokkal teszi. A júliusban véget ért ValóVilág után az X-Faktort is elérte az MI-hullám, így a műsort már a kezdés előtt olyan kreatívokkal hirdették, melyeken mesterséges intelligenciával rajzoltatott mentorportrék szerepeltek. A zsűri bemutatása során is ilyen MI-grafikákat használtak a műsor első pár percében, ami mint utóbb kiderült, egy tudatos döntés a készítők részéről.

„Az MI ma már egy olyan eszköz a kezünkben, amit egyszerűen nem szabad nem használni. Nem erőszakkal kell magunkat rávenni, hogy használjuk, hanem egyszerűen a mindennapjaink része lett. Úgyhogy igen, egyre több műsorkészítési praktikához fogjuk használni innentől” – erősítette meg a Telexnek az X-Faktor válogatójának sajtóvetítésén Verebély Marcell senior kreatív producer, aki elmondta, hogy a műsor aláfestő zenéit is mesterséges intelligenciával keresik ki, míg régen egy nagyon bonyolult, hangulatokra osztott mapparendszerből kellett kiválasztani, hogy egyes helyzetekhez milyen típusú zenéket kellene használni.

Ezt leszámítva az újításokból kevés dolgot érez majd meg a néző a válogató során,

Verebély elmondása alapján a táborban lesznek az első változások, és az élő show-ba jutás folyamatát is megváltoztatták, ami kiterjed a székes feladatra is. A vadonatúj szabályrendszer 100 százalékban magyar újítás a producer szerint, a magyar X-Faktor pedig minta tud lenni a többi nemzetközi licencnek is.

Az új stúdiót Gáspár Laci, a veterán mentor próbálta bemutatni az első adásban több-kevesebb sikerrel, de sok konkrétum nem derült ki a monológjából. Az énekes a színpad közepén elhelyezkedő X-jelet emlegette nagy újdonságként, erre Tóth Andi aztán rácáfolt, és elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt, amikor ő a műsorba jött, az a logó pont ugyanott volt, mint most.

A zsűri még keresi magát, de van, akinek ez gyerekjáték

A cserélődő zsűrigárdából a nemrég TikTok-mémmé vált Gáspár maradt meg egyedül, aki szokásosan bolondos és sokszor túljátssza magát, de valahogy mégis el lehet kacarászni a magabiztos és valahol bájos otrombaságán. Ő maga a férfiúi kettősség: ha igazságot kell tenni, bátran idézi puritán, prófétai módon Pál apostol intelmeit, karakterhű imidzsvideójában viszont még mindig úgy tud lépegetni az elektronikus aláfestő zenére, mintha csak egy belvárosi luxusparti felé araszolna a lila Lamborghinijéből.

Ő 2016 óta minden szezonban mentor volt, ezért rá hárult a feladat, hogy az első etapban kicsit felrázza és beszéltesse mentortársait. Kár, hogy a gyakori vágásokkal sem tudták elfedni az első induló megjelenése előtti ismerkedős bájcsevej kínos csendjeit.

A négyes működését szemlélve egyértelmű, hogy a Valmarból ismerős Valkusz Milán (előadói nevén Milo) beszélőkéje a legrosszabb, ami már korábbi tévés szereplései és interjúi során is kibukott, így talán neki kell a legtöbbet bizonyítania és fejlődnie a műsor során.

„Ez az újdonság ereje, abszolút bele kellett szoknom ebbe a menetbe” – mondta Valkusz a Telexnek az X-Faktor sajtóvetítésén. „Persze, lesznek hibák, és olyan dolgok, amiket lehet, hogy már máshogy mondanék. Ez egy show-műsor kamerák előtt, mindig nagyon figyelned kell, hogy jól dönts.

Sorsokról döntesz, látod az emberek reakcióit, tudod, hogy valakinek fáj, el kell küldeni a fiatalt, de a kedves idős asszonyt is. Megmondónak kell lenni, ami nem mindig a legkényelmesebb dolog, de meg kell tenni” – tette hozzá Valkusz Milán.

Feltűnő, hogy míg a többi mentor képes volt viccelődni és nevetgélni a trash produkciókon, Valkusz szinte görcsösen próbált szigorú maradni és a maga egyszerű módján kritikát megfogalmazni a legkevésbé komolyan vehető jelentkezők műsorszámai után is. Az adás második felére azonban feloldódott, több performansz után látványosan lázba jött, ütötte az asztalt, és elsütött pár jól irányzott poént is. Az viszont egyértelműen érződik, hogy még idő lesz neki, mire ki tud lépni a zöldfülű mentor szerepéből, akit a veteránok visszatérően heccelnek.

Fotó: Szabó Gábor / RTL
Fotó: Szabó Gábor / RTL

Majka szokásosan fullba tolja a Majkát: a TV2-től RTL-hez visszaigazoló előadó és tévés személyiség (aki egyébként az RTL-en kezdte tévés karrierjét és 16 év után tér vissza az egykori fészekbe) komfortosan mozog a szerepében, és pont úgy viselkedik az adásban, mint a kamerákon kívül. Az első pillanattól fogva érződik rajta, hogy nem nagy falat neki a mentorszerep, jó arányban adagolja a vicceit, és komolyabb, konstruktív megszólalásai is vannak az arra érdemes indulóknál. Néha azért felüti a fejét nála a Puskás Peti-szindróma: Majka a korábbi, olykor földön perdülő mentorhoz hasonlóan túltolta egy ponton, és felállt az asztalra néptáncolni. Ennek ellenére neki nem állna jól, ha kényszerből megkomolyodna, mint anno Puskás.

Érdekes színfolt az egykori X-Faktor-győztes Tóth Andi, aki úgy lett mentor egy zenei tehetségkutatóban, hogy gyakorlatilag felhagyott a zenéléssel. Az egykori énekesnő 2023-ban Last Album címen hozta ki utolsó nagylemezét, azóta inkább főzős műsorokat gyárt a YouTube-csatornájára. A válogató első felvonásában nem beszél túl sokat, mégis gördülékenyen nyilvánul meg, többé-kevésbé természetesek és lazák a reakciói, kivéve azt a rossz elszólását, amikor a fődíj pontos összegén lamentálva elhinti, hogy ő „csak” 12 milliót nyerhetett tíz évvel ezelőtt, bezzeg most már 36 millió forinttal mehet haza a nyertes.

Megkérdőjelezhető igazolás Pápai Joci, aki, mint tavaly év végén kiderült, Majkával együtt az RTL-nél folytatja a karrierjét. A készítők Pápait tudatosan csak a karaktere miatt választották be, a jelenléte mégis eltörpül a műsorban, mintha jelen sem lenne, amikor a versenyzőkkel kell csevegni a produkciójuk előtt és után. A show folytonosságáról a Sztárboxban nagyot nyerő Miller Dávid gondoskodik. Ő mostanra látszólag teljesen beleszokott a szerepébe, és hiába tűnik néha túl soknak, nélküle elhasalna az átvezetők dinamikája.

Mémrapperek, hörgős Füttyös és nehéz sorsok

Bár az első válogatónál mintha figyelt volna rá az RTL, hogy emberibb indulókat válasszanak és ne ugorjanak fejest a trash iszapjába, rögtön egy beszédhibás roma versenyzővel és egy hamisan ABBA-t éneklő homoszexuális férfival kezdték a válogatót. Előbbi a TikTokon is aktív Grofo Kozák Péter, aki másodjára próbálkozik az X-Faktorban. Állítása szerint Kis Grofo unokatesója, Tóth Andit összekeverte Radics Gigivel, Gáspár Lacit pedig Kökény Attilával.

„Tényleg így kezdődik a műsor?” – tette fel naivan a kérdést Majka.

Ezt álszent módon mi is kérdezhettük volna magunktól, ha nem tudnánk, hogy ez egy még mindig A nagybetűs show-műsor, a műfaj, amiben maga Majka mozog a legotthonosabban. A papírforma szerint blokkosítva mutatják az értékelhetetlen produkciókkal próbálkozó versenyzőket, hogy aztán minden tizedik amatőrre jusson egy fiatal tehetség. Ilyen volt például Kundra István Zsombor, aki szerethető bolondossággal, mély, öblös hangját bevetve imitál ügyesen bluesközhelyeket, vagy Gyarmati Jázmin, aki elsőre szürke, semleges indulónak tűnhetett, mégis hiba nélkül énekelte el a választott dalát és könnyűszerrel uralta a stúdiót.

Visszatérő elem, hogy a versenyzők a mentorok valamelyik népszerű dalával próbálkoznak be, Schaffer Dániel például megpróbálta elhörögni a Füttyöst Majkától, akiből rögtön kirohant egy „Mi a fasz?”, aminél zsigeribb és természetesebb reakció nemigen volt az első adásban. Volt pár külföldi versenyző is, egy harmincas évei elején járó olasz nő rockkal próbálkozott, egy pakisztáni énekes srác pedig a Valmar egyik slágerét dolgozta fel egész ügyesen.

Fotó: Szabó Gábor / RTL
Fotó: Szabó Gábor / RTL

Jött egy idősebb hölgy, aki mintha csak a Budapest TV esti blokkjából lépett volna elő, ő hamiskásan elénekelte a Reptért, amivel kipipálhattuk a nagy stúdiópillanatot, amikor a közönség és a zsűrik együtt kántálták Kordáék dalát, amit lehetetlennek láttak kihagyni a dal újabb felfutása után. Beszúrtak még udvarlós etapot is: Majka rózsát kapott egy nagyobb darab kopasz férfitól, ami jó alapot adott a pajzán poénokra, Tóth Andinak szerelmes dalt címeztek, és Valkusz Milánt is megajándékozták egy szál virággal, amire – saját elmondása szerint – az élete során még nem volt példa.

Megható emberi sorsok nélkül nem X-Faktor az X-Faktor, az adás felénél így fel is villantják az első népmesei szereplőt, Kanalas Cintiát, aki gyermekotthonban nevelkedett, miután az anyukája másfél éves korában magára hagyta.

Kanalas Jessey Reyez Figures című dalát adta elő, és ezzel el is hozta a műsor legőszintébb pillanatát. Itt nem volt mismásolás, csak a lány, akinek az arcára van írva, hogy minden fájdalmát átfolyatja magán, amikor énekel. Erre a zsűri sem tudott semmi frappánsat vagy csattanósat mondani, Kanalas átütő jelenléte mellett a mentorok szinte összementek, majd egyöntetűen ünnepelték a valóban páratlan produkciót, és azt a rövid, de értékes pillanatot, amit a lány teremteni tudott.

Később jött még egy 14 éves felvidéki lány, aki Kovács Kati monumentális Vangelis 1492 című dalát énekelte el kellő érettséggel. Ez egyértelműen a műsor második legjobb éneklése volt Kanalas után, a stúdióban többen el is érzékenyültek.

Az RTL annyira figyelt a korszellemre a castingnál, hogy a magyar hiphopzenei színtér meghatározó csapatáról, az On The Low (OTL) kiadóról dalt író Janesco nevű rappert is elhívták a műsorba. Janesco elég nagyot futott mémként a hazai trapzenei közegben, márciusban Grasa és társai még egy pécsi OTL-koncertre is elhívták vendégnek. Őt nem engedték tovább a mentorok, de volt pár olyan középszerű produkció, amit már csak viccből is beválogattak – úgy látszik, ezzel a hagyománnyal még nem sikerült szakítania a műsornak.

Férfikönnyek és a kölcsönadott generátor

Az adás utolsó harmadában voltak komoly üresjáratok, amit Jakus Ferenc, a Balatonnál dolgozó mezőgazdasági vállalkozó tört meg. Jakus Ferenc az archetipikus vidéki mulatós énekes, aki kezében egy demizsonnal és egy reklámszatyorból előrántott, megcsócsált cipóval és szalonnával érkezett. Ha már vidéki archetípusok, ő szerencsére nem a Mészáros János Elek-féle iskolát követi, annál jóval egyszerűbb és kevésbé maníros, meg hát amúgy is mulatósban utazik az opera helyett.

Jakus az Adjál kölcsön generátort című saját dallal érkezett, és ajándékba elhozta az egyik CD-jét is a mentoroknak, rajta olyan saját szerzeményekkel, mint a Zalaerdődön berúgtam című sláger. Jakus nagyon kellett, hogy felrázza picit a nézőket, majd miután mindenkit elszórakoztatott, kapott kölcsönbe egy generátort Miller Dávidéktól, akik előre készültek erre a pillanatra.

Jakus Ferenc és Majka – Fotó: Szabó Gábor / RTL
Jakus Ferenc és Majka – Fotó: Szabó Gábor / RTL

Ez persze komolytalan zárás lett volna, a fináléhoz dukált még egy nagy hang. Ez a hang végül az operával – és korábbi voice-os mentorával, Miklósa Erikával – jó viszonyt ápoló Szabó Bencéé lett, aki kiesett a tavalyi Voice-ból, ezért most az X-Faktorban próbált szerencsét. A You Raise Me Up-ot mondhatni amiatt írták meg, hogy könnyeket fakasszon, ennek megfelelően Valkusz Milán el is sírta magát a dal hallatán. Szabó a többi mentort is meggyőzte, így magabiztosan jutott tovább a következő körbe.

Az X-Faktor elment pihenni egy évre, hogy aztán soha nem látott lendülettel térjen vissza. Az igazság az, hogy a műsornak az első válogatóval nem sikerült úgy berúgnia az ajtót, ahogy azt a készítők ígérték. A szintén most újrainduló Megasztár friss zsűrijét elnézve ez a csata kemény lesz.

A RTL mintha ugyanabból a YouTube Trending-alomból válogatta volna ki az X-Faktor zsűritagjait, ami miatt műfajilag is szűkebb spektrumot tudnak lefedni, mint a Caramelből, Papp Szabiból, Rúzsa Magdiból, Marics Petiből és Marsalkó Dávidból álló TV2-es csapat.

Az új évad egyelőre araszolgat, nem mer túl trash lenni, de emellett komolykodni sem akar. Mindenesetre egy adás alapján úgy tűnik, hogy ez az évad emberarcúbb, mint az utóbbi két-három szezon, és a zsűri és a versenyzők közti hierarchia sem érezhető egyelőre. Ennek ellenére biztosan vehető, hogy a belengetett táboros újításokig senki nem fogja felkapni a fejét a műsorra.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!