Puskás Peti megkomolyodott, Herceg Erika hűvös, de Bodrogi Gyula unokája így is mindenkit meghatott

2022. szeptember 4. – 09:10

frissítve

Puskás Peti megkomolyodott, Herceg Erika hűvös, de Bodrogi Gyula unokája így is mindenkit meghatott
A tizenegyedik X-Faktor négy mentora balról: Puskás Peti, Herceg Erika, ByeAlex, Gáspár Laci – Fotó: RTL SajtóKlub

Másolás

Vágólapra másolva

Ha szeptemberben odakapcsolok szombat este az RTL Klubra (illetve hamarosan csak RTL-re), és halandzsanyelven éneklő versenyzőt, könnyeit törölgető zsűritagot és feltörekvő fiatal zenekart látok, az csak egyet jelenthet: elindult az X-Faktor legújabb évadának válogatója.

Papíron a mostani már a tizenegyedik lesz, de érzésre olyan, mintha semmi nem változna az évek alatt, csak kicseréltek volna pár szereplőt. Pont úgy, mint azokban a sorozatokban, amelyeknek már amúgy is több évaduk van, mint kellene, de ettől még a legtöbben tovább nézik, mert jó érzés visszatérni a kellemes megszokottságba.

Búcsú a kategóriáktól

Egy nagyobb változtatás mégis lesz most: a válogatókból továbbjutott versenyzőket a műsor egy adott pontján eddig négy kategóriába osztották: fiúk, lányok, 25 év felettiek, és zenekarok (ez a legszerencsétlenebb kategória, ők szoktak a legkorábban kiesni).

Ettől az évtől viszont nem lesznek kategóriák, tehát bármelyik mentorhoz kerülhet bárki.

Erre lehet pont azért van szükség, mert túl sok múlott eddig azon, melyik mentor melyik kategóriát kapta, ráadásul egy kategórián belül nagyon eltérő típusú versenyzők voltak, így sokszor abszolút nem tudott mit kezdeni a kiválasztott mentor a versenyzőivel. Már ha feltételezzük, hogy a mentorok valóban foglalkoznak a döntősökkel, és ez nem csak a látszat.

Gáspár Laci – Fotó: RTL Sajtóklub
Gáspár Laci – Fotó: RTL Sajtóklub

Rosszcsont kisgyerek, komolykodó cinkostárs, kimért filozófus

Az X-Faktor, és egyébként több más tehetségkutató műsor is, már évek óta a trashre (értékek és tehetség helyett a meghökkentésre, borzongatásra, konfrontációra, olcsó érzelmekre) építi a válogatóit. Az általános tendencia, hogy fontosabb lett a tehetségnél a szórakoztatás, de ez egy kereskedelmi csatornánál nem is lehet meglepő. Ezért az utóbbi évek ilyen típusú műsorait inkább nevezném valóságshownak némi produkcióval megspékelve, mintsem valódi tehetségkutatónak.

Ehhez az átalakuláshoz hozzájárultak a mentorok is, akik már egy ideje egyértelműen elkezdték értékelni a trasht. Olyannyira, hogy sokszor szándékosan továbbjuttatták a tehetségtelen, de valamilyen szempontból meghökkentő – emiatt nyilván nézettséget, online viralitást és bulvárcímlapokat hozó – produkciókat.

A koncepció eddig egyszerű volt: Puskás Peti, az egyik mentor volt a fő rosszcsont kisgyerek, aki mindig belevitte a többieket a balhéba. Ő nyíltan is felbujtó volt, a trash műfaj elkötelezett támogatója. Emellett közreműködött a szórakoztató, de tehetségtelen versenyzők produkcióiban: például néha a hátán forgott a színpadon, máskor a versenyzőkkel együtt énekelt. Mondhatni már-már azért ült ott, hogy a csapatába minél tehetségtelenebb, de annál egyedibb figurákat válogasson össze.

Idén Puskás Peti azt mondta: ez egy másik X-Faktor, komolyabban fog viselkedni. És valóban, az első válogatón se egy földön perdülés, se egy közös éneklés nem volt.

Gáspár Laci, a másik oszlopos mentortag a tizenegyedik évadra átvitt értelemben helyet cserélt Puskás Petivel. A korábbi részekben ugyanis ő volt az, aki próbálta magát távoltartani a viccelődéstől és a szakmaiság megtestesítője akart maradni. Idén viszont mindent megtett, hogy újra legyen trash a műsorban.

A harmadik állandó mentor ByeAlex, aki viszont semmit nem változott a korábbi évekhez képest. Ugyanúgy a kimért filozófus (ez amúgy a végzettsége) karakterét hozza, aki mint a mai menő pop zene megtestesítője, nem az éneklési kvalitásokat, hanem az újszerű formátumokat kutatja. Meg kell jegyezni, hogy ez az elmúlt években elég jól ment neki: zsinórban három éve az ő mentoráltjai nyerik meg a műsort. Persze ez jól hangzik, de valójában nem csak az ő érdeme. Sőt, a műsor végére a versenyzői rendszerint rosszabbak lettek, mint amilyenek az előválogatón voltak. Még a tényleg tehetségesekből is kiölte az egyediséget, és olyan nyálas szövegeket írt nekik, amelyek szarul rímelő, mondanivalót nélkülöző sorok voltak egymás mellé dobálva.

Alex, szerintem sokan könyörgünk neked, hogy légyszi ne csináld ezt, hagyd békén a versenyzőket, nem kell mindenkinek egy számot írni.

Gondoskodóból hidegebb karakter

A három férfi mentor személye már a hatodik évad óta állandó, de a női tagok mindig cserélődnek. Igaz, a karaktereik eddig nem változtak sokat: mindannyian egy érzékeny, gondoskodó anyatípust testesítettek meg, amivel abszolút ráerősítettek minden nemi sztereotípiára. Hozzátéve, hogy ebben Tóth Gabit soha, senki nem tudja felülmúlni, elég csak megnézni az elhullajtott könnycseppek számát.

Herceg Erika – Fotó: RTL SajtóKlub
Herceg Erika – Fotó: RTL SajtóKlub

Az új női zsűritag, Herceg Erika ezt nem is próbálta meg, a gondoskodó női karaktert lecserélte egy hidegebb, szigorúbb változatra.

Herceg Erika neve talán több embernek eddig ismeretlen volt, én egészen addig nem hallottam róla, amíg a Telexen meg nem jelent vele egy hosszú interjú. A kárpátaljai születésű magyar énekesnő a VIA Gra nevű lánycsapat frontembereként lett ismert. Nem véletlen valószínűleg, hogy a válogatón is a külföldiek rajongtak érte, és ők énekelték a számait. Az eddigiek alapján ő Gáspár Lacihoz hasonlóan inkább a nagy hangot fogja keresni a műsorban, és szerintem rekord, hogy csak egyszer ment fel a színpadra megölelni valakit, nem drámázott, nem veszett össze a férfi mentorokkal. Azonban a következő válogató előzetese alapján ez utóbbira már nem kell sokat várni.

Miller Dávid tavaly debütált az X-Faktor műsorvezetőjeként. Az egyébként valószínűleg Istenes Bence utódjának szánt Miller tavaly a kezdeti bizonytalansága ellenére felüdülés volt Lékai-Kiss Ramónához, az X-Faktor korábbi műsorvezetőjéhez képest, aki énekelve beszélt, indokolatlan időpontokban, például a mondat végén vitte fel a hangsúlyt. Végül elment a TV2-höz, és idén már a harmadik évadát fogja vezetni a Dancing With The Starsnak Stohl András mellett. Az igazsághoz hozzátartozik, így, hogy van valaki mellette, lényegesen jobban teljesít.

Miller természetesen tud beszélni és viselkedni a kamera előtt. Kellően hozza a jó pasi szerepét, aki amellett, hogy ironikus humorral tud állni a versenyzőkhöz, nagyon megértő is velük szemben.

Saját szám, saját nyelven

Most, hogy talán az is képbe került, mi fán is terem az X-Faktor, aki soha egy képkockát nem nézett meg belőle, rátérhetünk a szombati első válogató fellépőire.

Meglepő volt, hogy az első adásban kevésbé ismerték el az egyébként tehetségtelen, de vicces előadókat.

És habár nem gondoltam, hogy valaha ezt mondom, de nekem hiányzott Puskás Peti megőrülése a műsorból.

Főleg azért, mert sokkal jobban építette a mentorok közti kémiát, ennek hiányában unalmasabbá vált a műsor. De azért nem kell aggódni, így is akadt pár gyöngyszem.

Például Kovács Péter, aki az ő szavaival élve „olaszosan dzsigolósan speciálba” hozott egy dalt. Amiből viszont nem lehetett túl sokat érteni, mert annyira be volt rekedve, hogy az összes mondatát feliratozni kellett. Puskás Peti talán ezen a ponton érkezett meg a műsorba, már a tőle megszokott röhögőgörcsöt is láthattuk, miközben majdnem leesett a székről, de megőrülni továbbra sem akart.

Egy másik versenyző, Tarsoly László befutott elődjei példáját akarta követni: saját dalt hozott. Azonban ő nem elégedett meg ennyivel, mert saját dalát saját nyelven énekelte el. Aztán a mentorok ettől annyira megzavarodtak, hogy azt sem tudták eldönteni, a voksaik alapján Tarsoly továbbjutott vagy sem. A végén megjött a válasz a műsorvezetőtől: továbbjutott. Na, ez már trash a javából.

A végére csak elérzékenyült mindenki

Persze az első válogatón is voltak tehetséges versenyzők, de valahogy engem egyikőjük sem fogott meg igazán.

Rögtön a műsor elején a 18 éves Helfy Alexa énekelt. És hogy honnan lehet tudni, valaki szépen és tisztán énekel az X-Faktorban? Hogy Gáspár Laci arca eltorzul, próbálja lekövetni a hangokat a mimikájával, majd feláll táncolni, ByeAlex pedig mindeközben unottan bámul maga elé.

Volt viszont olyan előadó, aki még ByeAlexnek is felkeltette az érdeklődését: a szintén 18 éves Kiss Kevin saját dallal és gitárral érkezett a válogatóra. Egy néptánccal egybekötött sajátságos rap produkcióval nyűgözte le a zsűrit. Herceg Erika szerint egyenesen a 21. századi magyar Elvis Presley állt a színpadon. Amellett, hogy ez nyilvánvalóan túlzás, Puskás Peti véleményét nem lehet vitatni: „mindent láttunk már, kivéve téged”. Őt valóban senki nem láthatta eddig énekelni, de nem sokkal a műsor után a Youtube-on már majdnem kilencezren nézték meg a szám klipjét.

Long story short! – Fotó: RTL Sajtóklub
Long story short! – Fotó: RTL Sajtóklub

Rendszeresen jönnek az X-Faktorba olyan előadók, akiknek szomorú háttértörténetét részletesebben bemutatják. Ez idén sem maradhatott el, Beri Zsolt 14 évig volt nevelőintézetben, anyjának írt saját dallal ment el a műsorba. És bár ő maga is bevallotta, hogy a produkciója nagyon rossz volt, és ezzel a zsűri is egyetértett, mégis tovább jutott. Többek között éppen azért, mert ő is látja, hogy rossz.

WTF?

Zenekarok közül egyet láthattunk az első válogatón, a Long story short!-ot, akik elég unalmas zenét játszottak, de egy feltörekvő, trendi punk zenekarnak tűnnek.

Az est zárásaként Bodrogi Gyula és Voith Ági unokája, Bodrogi Enikő lépett a színpadra, akitől véletlenül pont megkérdezték, hogy voltak-e példaképei az életében, így derült ki a családfája. Persze, igen, szépen énekelt, mindenki meghatódott, de én nem láttam benne többet.

Sajnos az első selejtező után azt kell, hogy mondjam, aki eddig nem szerette az X-Faktort, nem ez alapján fogja tovább nézni. Az első rész semmilyen volt, a versenyzők se kiemelkedően jók, se nagyon viccesek nem voltak. Az új zsűritag, Herceg Erika szigorúbb női karaktere egyelőre nem tűnt túl izgalmasnak, és a kémia sem érződött annyira a mentorok között. Bár soha nem gondoltam, hogy ilyet fogok kívánni, de ha Puskás Peti nem veti be megint magát, és nem csinál showt a színpadon, nem számíthatunk túl sok izgalomra a folytatásban.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!