Körbeugrálnak a tévében, aztán be kell lépni a falunap dohos öltözőjébe

2024. szeptember 6. – 20:36

Körbeugrálnak a tévében, aztán be kell lépni a falunap dohos öltözőjébe
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A tehetségkutatók továbbra is a legnépszerűbb tévéműsorok közé tartoznak, mégis nagyítóval kell keresni azokat az előadókat, akik valóban ezeknek a műsoroknak köszönhetik a népszerűségüket. Ennek számos oka van, az egyik az, hogy a fiatal előadók manapság megfontoltabbak, és inkább a hosszú távú sikerért küzdenek a rövid, tehetségkutatós hírnév helyett. Az X-Faktor egyik válogatóján ezért az itt felbukkanó előadók lemorzsolódásáról, a női előadók helyzetéről, és a műsor megújulásáról kérdeztük az X-Faktor mentorait, illetve a műsor szenior kreatív producerét, Verebély Marcellt.

Az X-Faktor alaposan megújított felállásban tér vissza idén szeptemberben, egyedül Gáspár Laci maradt a helyén a mentorok közül, hozzá csatlakozott a TV2-től visszatérő Majka, a VALMAR-ból ismert Valkusz Milán, és a szintén a rivális csatornától érkező Tóth Andi.

A saját dal nem garancia a továbbjutásra

A válogatón aztán kiderült, hogy még mindig az a legmulatságosabb a közönség számára, ha valaki hamisan énekel, és ha lehet nevetni a tragédiáján. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezeken a válogatókon külön ember ügyel arra, hogy a közönség megfelelő pillanatban adjon reakciót a látottakra. Sokan érkeztek a versenyre saját dallal, több versenyző is úgy érezte, hogy nagyobb hatást gyakorol a mentorokra egy saját szerzeménnyel, mint egy feldolgozással. Feltűnő volt az is, hogy rengeteg rapper jelentkezett az idei évadra.

„A rap az új pop, én viszont nem vagyok nagy rajongója a mostani rapnek. Bár azt hozzátenném, hogy nem említeném egy lapon a rapet a trappel. Mindkettő szövegcentrikus műfaj, viszont nagy különbség köztük, hogy a rap és a hiphop társadalmi problémákat dolgoz fel, a trap viszont a »blingblinget« és a csillogást teszi előtérbe. Az őszinteség a legmeghatározóbb a rapben, viszont arról írni, hogy nagy autóm van és sok pénzem, és én vagyok a legvagányabb, az hülyeség, mert ez általában százból százszor nem így van” – mondta kérdésünkre Majka, amikor a műfaj térhódításáról kérdeztük.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Verebély Marcell szerint is előtérbe kerültek az X-Faktorban a saját dalok, bár hozzátette, hogy valójában már az első évadban is volt saját dalos produkció. A második évadtól pedig külön súlyt fektettek arra, hogy az első három helyezettnek legyen saját dala a műsor vége után.

„Oláh Gergő Törj ki a csendből című dalát például a döntő másnapján már játszották a rádióban. Ma a mentorok azért keresik a saját dalokat, mert az előadók, főleg a rapperek, akkor önazonosak igazán, ha saját szerzeményt hoznak. De a válogatón láthatjuk azt is, hogy a saját dallal azért nem mindenki arat osztatlan sikert” – fejtette ki Verebély.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Egyáltalán nem garancia a saját dal a továbbjutásra, a válogatón például láthattunk egy gyenge Desh-utánzatot, amit nem díjazott sem a közönség, sem a mentorok. Érkezett egy olyan versenyző is, aki hamiskásan énekelt élete nagy tragédiájáról, amire a közönségben többen felnevettek. Egy mélyszegénységből származó roma lány a könnyeivel küszködve tipegett be a színpadra, majd elmondta a mentoroknak, hogy édesapjának írt egy dalt, ami arról szól, hogy már nem számít neki, hogy nem volt mellette gyerekkorában, és tiszta szívéből gyűlöli őt. A közönség ezt a produkciót is inkább humorosnak találta.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A mentorokon ennek ellenére nem volt érzékelhető, hogy kárörvendve hallgatnák a produkciókat, nem csámcsogtak rosszindulatúan a versenyzők hamisságán, és nem alázták meg azokat sem, akik túlzottan magabiztosak voltak. Az viszont érezhető volt rajtuk, hogy néha görcsösen próbáltak show-t csinálni, ebből is látszott, idő kell még nekik ahhoz, hogy kialakuljon a közöttük lévő dinamika.

Méltatlan a nők helyzete a szórakoztatóiparban

„Már maga a tény, hogy egy 15 éves kislány felköltözött a fővárosba egyedül, mesébe illő volt. Nagyon élveztem azt az időszakot, mert akkor minden a zenéről szólt, nem érdekelt a buli, sem az, hogy a többiek piáltak. Azért sírtam a fináléban, mert vége volt a versenynek. Mentorként olyan előadót keresek, aki hozzám hasonlóan a játszóterének tekinti a színpadot. Sajnos a legtöbben félnek a színpadtól, a tévétől és a szerepléstől. Én például olyan vagyok, hogy amikor elindul a dalom, akkor őrültté változom” – mesélte az adás szünetében a műsorba immár mentorként visszatérő, korábban a produkcióban versenyzőként szereplő Tóth Andi. Az X-Faktor mentorai között Tóth Andi az egyedüli nő, ezért őt a női előadók hazai alulreprezentáltságáról is kérdeztük.

„Feministának vallom magam, szerintem is elférne, ha két férfi és két női mentor lenne, de nyilván van oka annak, hogy ez a felállás. A férfiak könnyen átmehetnek egymás között »tesóságba«, és olyan vicceket süthetnek el, amik sértik a nőket.

Nem vagyok csajos csaj, benne is vagyok a poénokban, de szoktam jelezni, ha kellemetlen mederbe terelődik egy téma, nemcsak magam miatt, hanem a női nézők miatt is.”

Verebély Marcell globálisan is méltatlannak érzi a nők helyzetét a szórakoztatóiparban, szerinte sok szempontból nehéz a női előadók helyzete Magyarországon. Pedig úgy látja, hogy nemzetközi szinten már sikeresebbek a női előadók a férfiaknál.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„A Voice castingjánál figyeltünk arra, hogy két nő legyen a zsűriben, de itt nem ez volt cél. Az X-Faktor tizenegy évada bebizonyította, hogy működik ez a felállás. Önmagunkkal szemben kritérium, hogy legyen női energia is a zsűriben, és ehhez olyan női zsűritag kell, mint Tóth Andi vagy a korábbi női mentorok, akik képesek kordában tartani a férfienergiákat. Nagy kihívás a műfajban rutinos Majka és Gáspár Laci mellett talpon maradni és felemelni a hangod” – tette hozzá Verebély Marcell. Szerinte fontos szempont volt az is, hogy a műsor újdonságai mellett a mentorok között is új arcokat láthasson a néző.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Itt volt az ideje, hogy ne csak külsővel, díszlettel, hanem a mentorokkal is újdonságokat hozzunk. Úgy gondoltuk, hogy Laciban még van annyi, hogy mellé keressünk embereket. Az, hogy Majka az RTL-hez szerződött tavaly év végén, adta magát, hogy mint az egyik legnépszerűbb hazai előadó, beüljön a mentorszékbe. Nagyon sok mindenkit megnéztünk, és volt olyan, aki egyedül remek volt, de a négyes felállásban már nem működött a kémia. Amikor ez a négyes leült egymás mellé a castingon, akkor már láttuk, hogy ez a felállás működni fog.

Verebély a folyamatos megújulásban hisz, ezt tükrözi, hogy az X-Faktor új stúdióban forog, megújult a mentorcsapat, és a tábortól változtattak a műsor struktúráján is. „Miller Dávid lesz a műsorvezető idén már harmadszorra, de hátul nem egyedül lesz a versenyzőkkel, hanem Pápai Jocival fogja várni őket. Joci nem SMS-kódokat és konfokat mond, rá sokkal inkább jelenségként számítunk a műsorban.”

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A falunapok dohos öltözőiben dől el minden

Az X-Faktor töretlen népszerűségnek örvend, de a tehetségkutatók előadói a műsor után gyakran eltűnnek a süllyesztőben.

„Nyilván van abszurdum abban, ami egy ilyen műsorban történik, hiszen hetekig úgy kezelnek, mint egy szupersztárt, sminkesek és fodrászok rohangálnak körülötted.

Aztán amikor kilépsz a világba, és el kell menned a dohos szagú öltözőbe egy falunapra, akkor rádöbbensz, hogy nem minden úgy van, mint a tévében. De ez is hozzátartozik a sztárrá váláshoz”

– mondta Majka.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Majka szerint a legtöbb ember a saját bőrén tanul, és így tanulja meg, hogyan válik igazi előadóvá. „Ha valakinek van karaktere, karakán és rátermett, akkor biztosan felkelti a közönség figyelmét. Már tizenkét évad óta ülök zsűriszékekben, nekem pont ugyanúgy az a dolgom, mint eddig, hogy szórakoztató műsort csináljak.”

Tóth Andi szerint manapság már nem éri annyi megbecsülés az előadókat, mint korábban, és úgy látja, hogy a tehetségkutatós múlt már inkább hátrány a zeneiparban. „Harminc-negyven évvel ezelőtt sokkal extrább volt, ha valaki híres. Manapság már nagyon sokan vagyunk, szóval nem számít, ha valaki ismert. Az emberek elfelejtik, hogy egy ilyen műsor megnyerését ki kell érdemelni, ez is egy titulus. De nem is számítunk már dicséretre, az a szomorú.”

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Valkusz Milán egészen más felfogással indította el karrierjét, zenekarával például sosem jelentkeztek volna tehetségkutatóba. Azt azért elismeri, hogy óriási reklám az előadóknak az X-Faktor.

„Sokan lefőttek ebben, pedig ott lett volna a lehetőség, hogy népszerűek maradjanak. Én mindenkit támogatni fogok, mert manapság sok a rosszindulat. Rólunk ez már lepereg, de át akarom adni, hogy felesleges foglalkozni a negatív kommentekkel” – mondta a Valkusz Milán arról, hogyan fogja segíteni a versenyzőket a műsor folyamán.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az évek óta a mentorszékben ülő Gáspár Laci úgy véli, hogy nem lesz könnyű dolguk a tehetségek felkutatásával, mivel időközben megváltozott a zene, és az énekléshez való hozzáállás is.

„Amikor gyerekkoromban énekléssel foglalkoztam, mindig izgatottan vártam a zenecsatornákon, hogy leadják a kedvenc zenémet. Az is egy kihívás volt, hogy tudom magamévá tenni a dalt úgy, hogy csak ritkán hallhatom. Ez az, ami ma már hiányzik, mert a streaminggel bármi elérhető. Mi epekedtünk a kedvenceink iránt, és ez fejlesztette a hallásunkat.”

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Gáspár szerint a mai kornak is vannak nagy énekesei, például Ariana Grande, aki Mariah Carey-t és Whitney Houstont hallgatott gyerekként. „Ezek az előadók ikonok, ők tették le a popzenében az alapokat, muszáj a mai generációnak is megismernie őket” – hangsúlyozta az X-Faktor mentora, aki a mostani évadban is ilyen típusú előadókat keres.

Az X-Faktor új évadának első adását szeptember 7-én, 19.30-tól adja az RTL.

Kedvenceink