Al Pacino a meglehetősen fura Oscar-prezentálásáról: A producerek döntése volt, hogy ne olvassam fel a jelölteket

2024. március 12. – 13:02

Másolás

Vágólapra másolva

Sok kritika érte Al Pacinót azért, mert a vasárnap esti Oscar-díjátadón a legjobb filmnek járó díj átadása előtt nem sorolta fel a kategóriában jelölt filmeket. A színész hétfő délután közleményben reagált, azt írta, a producerek döntése volt, hogy kihagyja a felsorolást – írja a BBC.

A vasárnapi (magyar idő szerint hétfő hajnali) díjátadó gála utolsó, legfontosabb díját prezentálta fel a 83 éves színészlegenda. Bár az Oscaron szokás a díjak átadása előtt említést tenni a kategória összes jelöltjéről, Pacino egy rövid felvezetés után rögtön a lényegre tért, és kinyitotta a borítékot. Ez azért is jött ki különösen furán, mert a díjátadón egyébként még a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt fektettek arra, hogy az összes jelölt rendesen méltatva legyen, a színész-kategóriákban például korábbi díjazottak vonultak fel a színpadra, akik aztán egyesével zengtek ódákat a jelöltekről, nem kevés könnycseppet kicsalva az érintettek szeméből.

Ezek után különösen sutának tűnt Pacino felvezetése a legfontosabb kategóriában, amit csak tetézett, hogy a díjazott nevét is elég sajátosan jelentette be. A borítékot kibontva ugyanis először csak annyit mondott:

„A szemeim Oppenheimert látnak…”

A teremben érezhető is volt a zavar (ami a pár évvel ezelőtti borítékcserélős fiaskó után érthető is), óvatosan beindult ugyan a taps, de az igazi ováció csak akkor kezdődött, amikor Pacino elkezdte felolvasni a producerek neveit is, és egyértelművé vált, hogy valóban az Oppenheimer a nyertes. Ez a pillanat ezen a videón látható:

„Nem állt szándékomban kihagyni őket, a producerek döntése volt, hogy ne mondják el újra a jelölteket, mivel a ceremónia során egyenként kiemelték őket”, ő pedig úgy döntött, követi a producerek döntését – közölte hétfő délután kiadott közleményében a színész.

Ez valóban így volt, a gála alatt, a kategóriák között mind a 10 jelölt filmből bejátszottak rövid jeleneteket, de külön csak akkor tettek róluk említést, ha más kategóriákban is értintettek voltak.

„Tisztában vagyok vele, hogy a jelölés hatalmas mérföldkő az ember életében, és az, hogy nem ismerik el teljes mértékben, sértő és bántó.

Ezt olyan emberként mondom, aki mélyen rokonszenvezik a filmkészítőkkel, színészekkel és producerekkel, így mélyen együtt érzek azokkal, akiket ez a mulasztás sértett, és ezért éreztem szükségesnek, hogy megtegyem ezt a nyilatkozatot” – fogalmazott Pacino.

Molly McNearney producer (az Oscar-gála házigazdájának, Jimmy Kimmelnek a felesége) a Variety-nek azt mondta, azért döntöttek úgy, hogy nem olvassák be a jelöltek neveit, mert aggódtak, hogy túl hosszú lesz a gála.

A 96. Oscar-díjátadót a becslések szerint 19,5 millióan nézték meg az ABC televíziós csatorna szerint. Ez négy éve a legmagasabb szám, és csaknem kétszerese a világjárvány előtti mélypontnak. Viszont még bőven elmarad az egy évtizeddel ezelőtti 40 milliós nézőszámtól. A gálát élőben közvetítettük a Telexen, az összefoglalónkat pedig itt olvashatja el.

Az igazság kedvéért pedig akkor álljon itt a kilenc film, amiket lekörözött az Oppenheimer (kritikánk) a legjobb film kategóriában: American Fiction, Egy zuhanás anatómiája (kritikánk), Barbie (kritikánk), Téli szünet, Megfojtott virágok (kritikánk), Maestro (kritikánk), Szegény párák (kritikánk), Érdekvédelmi terület (interjúnk a rendezővel), Előző életek (kritikánk).

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!