Schmitt Pál ma már nagyon örül, hogy 2012-ben lemondott, de Ádernek sem hiányzik az elnökség

2024. február 11. – 11:37

Schmitt Pál ma már nagyon örül, hogy 2012-ben lemondott, de Ádernek sem hiányzik az elnökség
Áder János leköszönő államfő fogadja Novák Katalin új köztársasági elnököt a Sándor-palota teraszán 2022. május 10-én – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„A politika kemény, olykor kegyetlen világ” – megrendülten jelentette be Novák Katalin szombat délután, hogy lemond a köztársasági elnöki posztról. Pár napja valószínűleg még ő maga sem számított arra, hogy 642 nappal a megválasztása után távozásra kényszerül.

Könnyen lehet azonban, hogy pár év múlva már ő sem fogja bánni annyira a lemondást, legalábbis az elődjei erről beszéltek az elmúlt években.

„Nagyon örülök, hogy lemondtam. A békességet választottam. A kardiológusom a lemondásom után csak annyit mondott, így legalább öt évvel tovább fogok élni”

mondta Schmitt Pál a 80. születésnapján adott interjúban a Mandinernek 2022. májusában, amikor arról kérdezték, hogy ha visszaforgathatná az idő kerekét 2012-re, másképp tenne-e.

Nem hiányzik az elnökség Áder Jánosnak sem, aki azért távozott a posztról 2022-ben, mert lejárt a második mandátuma, és nem indulhatott újra a tisztségért. „Pontosan lehetett tudni, hogy ebben a történetben egyszer öt év, plusz még egyszer öt év van. Nincs hiányérzetem” – mondta Áder a Blikknek 2022 júniusában egy szegedi horgászversenyen, ahol élete első egyéni győzelmét aratta.

Az interjúban arról is beszélt a volt köztársasági elnök, hogy visszavonulása óta sincs több ideje kedvenc hobbijára horgászni. Heti egyszer próbál elszabadulni, a maradék idejében dolgozik és a családjára koncentrál. Azt mondta, elégedett az életével, de akkor lesz igazán boldog, ha egymás után jönnek majd az unokák. „Számot nem mondok, de szeretném, ha orgonasípszerűen jönnének velem akár vízilabda- vagy focimeccsre. Ha némelyikük elkapja vagy örökli a horgászszenvedélyt, akkor jöhet velem pecázni is.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!