Schmitt Pál elmagyarázta, miért nem vétózott meg egy törvényt sem, amikor köztársasági elnök volt

2022. május 13. – 10:20

Másolás

Vágólapra másolva

A kétszeres olimpiai bajnok vívó, Schmitt Pál nyolcvanadik születésnapját ünnepli pénteken. A Mandinernek adott interjújában politikai pályafutása is szóba került, például az is, hogy egyetlen törvényt sem vétózott meg köztársasági elnöki időszakában, vagyis 2010 augusztusa és 2012 áprilisa között.

„Úgy gondolkoztam, amelyik törvényt elém terjesztették, az átment a bizottsági előterjesztésen, megtárgyalta a frakció, és titkos szavazáson döntött róla az országgyűlés. Azon az állásponton voltam, nem tudok okosabb lenni, mint akik előterjesztették. Ezt tartom ma is.”

A köztársasági elnöki pozícióról plágiumbotránya után 2012-ben mondott le, aminek nagyon örül, a békességet választotta. „A kardiológusom a lemondásom után csak annyit mondott, így legalább öt évvel tovább fogok élni.” Schmitt szívproblémái miatt nem tudott részt venni Puskás Ferenc temetésén 2006 decemberében, noha annak ő volt az előkészítője.

Úgy gondolja, hogy a 2036-os olimpiát meg lehetne pályázni, az addigiak már elkeltek. 2024-ben Párizs, 2028-ban Los Angeles, 2032-ben Brisbane a házigazda. Schmitt rendre hét aranyat célzott meg, amikor jóslatra kérték, most csak annyit mondott, hogy három sportág hozza majd ezúttal is az első helyeket, tehát a vívás, a kajak-kenu és az úszás.

Mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagsága korhatáros, Schmitt mandátuma az év végén lejár, a pekingi téli olimpián adhatott át utoljára aranyérmet. Egy apró kiigazítás: Liu Shaolin nem lett aranyérmes, mint ahogy a Mandiner-interjúban szerepel, hanem Liu Shaoang állt a dobogó tetején. Először egyébként Borkai Zsoltnak adott át aranyat Schmitt, még 1988-ban, Szöulban.

A Nemzeti Sportnak is adott születésnapi interjút, nehézkes járásáról azt mondta, hogy „az élsportolói bajaim kezdenek most visszalőni. Vagy inkább így, normálisan lelassultak a dolgok. Azért persze igyekszem nem elhagyni magam, súlyzózom, úszom, szaunázok, és több idő marad a családra, Katicára, a három lányra és a hat unokára.” Két unokája, Vígvári Vendel és Vince ígéretes pólósok, előbbi a Ferencváros, utóbbi az OSC játékosa.

„A NOB-ban nem esett jól, hogy Rogge elnök megüzente: békesség kell nekünk, inkább ne gyere ki a londoni olimpiára” – ezzel 2012-es a köztársasági elnöki lemondására utalt.

„Még meg akartam tanulni görögül, elvégre az olimpia átszőtte az életpályámat versenyzőként és vezetőként is, ennek tiszteletére, gondoltam, vagyok annyira menő, hogy a másik öt nyelv után ezzel sem lesz gond. Külön tanárt fogadtam, jött hetente kétszer – ám be kellett látnom, ez már nem megy úgy, mint régen. Mivel azonban valami újat muszáj elsajátítani, megtanultam tárogatózni. Aztán rettenetesen sokat sakkozom, elsősorban géppel” – avatott be a mindennapjaiba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!