Pár száz éves skót templomot egy Kádár-kocka áráért?

2023. december 28. – 12:15

Pár száz éves skót templomot egy Kádár-kocka áráért?
Ardchattan templom a nyugat-skóciai Argyll tartományban – Fotó: www.churchofscotland.org.uk

Másolás

Vágólapra másolva

Használaton kívüli templomokat lehet vásárolni Skóciában – szúrta ki a Vakmajom. Az olcsó, akár egy jobb állapotban lévő magyar Kádár-kocka áráért megszerezhető templomokat a skót egyház árulja, kifejezetten jutányos áron, néhány szélsőségtől eltekintve átlagosan 50-150 000 fontnyi (maximum 66 millió forint) összegért.

A templomok belső tereiben jellemzően könyvesbolt, kávézó, falmászóterem, minihotel, bolt vagy lakás lesz; egyszóval világi funkciót kap,

és skótok szerint ezek bármelyike jobb, mint a kárhozat.

Egy ideje már tart az upcycling-épületek trendje, csak míg mondjuk egy víztoronyból kialakított lakásnak nem volt korábban szakrális jellege, egy templomnak igen – kérdés, hogy mit kezdenek ezzel a lakók. A lakberendezési magazinok és oldalak mindenesetre időről időre bemutatnak szépen felújított korábbi templomokat, ahol a belsőépítészek szerencsésebb esetben mentik, amit lehet; így kerülhet a nappaliba oltár, a fürdőszoba ablaka ólomüveg, egy stukkó a falon, egy puttó a plafonon.

Templomadásvétel témában amúgy nálunk is történt nemrég egy érdekes eset, miután Varnus Xavér orgonaművész bő egy éve vett egyet Mezőlakon, amihez egy orgonát is vásárolt. (Ő egyébként a kanadai Új-Skóciában korábban már vásárolt egy templomot.) Előbb Varnus posztolt arról, hogy átverte őt egy vállalkozó egy Németországban vett, a templomba szánt orgona ügyében, majd megszólalt az ügyben a restaurátor vállalkozó is, aki négyrészes Facebook-posztsorozatban mutatta be az ügyet a saját szemszögéből, sokszor erős szavakkal minősítve Varnus eljárását. Aztán az ügy addig fajult, hogy még egy nemzetközi orgonaszakértőt is bevontak. Végül Varnus Xavér és a vállalkozó megegyezett abban, hogy a tavaszra tervezett orgonaátadás megvalósul.

Úgy is történt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!