Az orgonabotrány tündöklése és bukása: megegyezett Varnus Xavér és a vállalkozó, időben megépül az orgona

2023. március 27. – 21:33

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon hétfő délután és kora este valószínűleg sikerült egy Guinness-rekordot felállítani: ahogy a dolgok most, a cikk megíráskor, nagyjából este negyed tízkor állnak, olyan gyorsan lezárult az ország talán első orgonabotránya, amilyen gyorsan orgonabotrányok a világban sehol nem szoktak lezárulni.

Hogy röviden összefoglaljuk az elmúlt nagyjából másfél óra történéseit: előbb megírtuk: a világhírű orgonaművész, Varnus Xavér posztolt egyet arról, hogy átverte őt egy vállalkozó egy Németországban vett, a mezőlaki templomba szánt orgona ügyében, és a hathetes munka legelején kiszállt, a munkadíj jelentős részét felmarkolva. (A használaton kívüli mezőlaki templomot tavaly ősszel vette meg Varnus.) Megszólalt ugyanakkor az ügyben a restaurátor vállalkozó is, aki négyrészes Facebook-posztsorozatban mutatta be az ügyet a saját szemszögéből, sokszor erős szavakkal minősítve Varnus eljárását.

A második cikkünk megjelenése után körülbelül egy órával jelentkezett lapunknál Varnus Xavér, és megkaptuk tőle a vállalkozóval kötött szerződés befotózott másolatát, a levél- és sms-váltásukat, valamint egy nemzetközi orgonaszakértő március 25-én kelt szakvéleményét.

A levél csatolmányai közül a legfontosabbnak az a screenshot tűnik, amely tanúsága szerint a vállalkozó hétfőn a kora délutáni órákban az alábbi üzenetet küldte el az orgonaművésznek: „Holnapi napon el tudom kezdeni a munkát, és a szerződés szerint április 30-ra kész lesz”, csak annyi kérdése volt, hogy szállást, áramot és világítást biztosítanak-e nekik.

Mivel a szakvélemény is azt írja, hogy a „jelenlegi templombelső Varnus Xavér közlése alapján megfelel a saját elképzelése szerinti végleges építészeti megjelenésének”, minden arra utal, hogy a mezőlaki templomba idén tavaszra tervezett orgonaátadás – a dolgok mostani, este fél 10-es állása szerint – nem marad el, nem is csúszik őszre.

Az orgonaművész a cikkünk megjelenése után reagált a vállalkozónak arra a kijelentésére, hogy hasonló ügybe keveredett, és pert is vesztett miatta korábban Kanadában. „Így igaz, 2020-ban vitába és perbe kerültem egy kanadai orgonaépítővel, amely pert elvesztettem. A kiinduló ok ugyanaz volt: az illető orgonaépítő nem végzett megfelelő munkát, mégis a teljes összeget követelte” – írta erről. Varnus szerint a pert alapvetően azért bukta el, mert nem volt írásos szerződésük („elkövettem azt a hibát, hogy bíztam az úri becsületszóban”), illetve az ügyvédje is vétett egy eljárásjogi hibát, ezért a bíró nem vett figyelembe egy orgonaszakértői szakvéleményt, amely kifogásolta az elvégzett munka minőségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!