Varnus Xavér orgonabotránya: rémálom, rabszolgázás és kötekedés – megszólalt az orgonaépítő

2023. március 27. – 19:55

Másolás

Vágólapra másolva

A mezőlaki templom, és az ezt követő rémálom: A grandiózus munka után, 12 óra utazást követően megérkeztünk lepakolni. Egy köszönöm nem hangzott el, rabszolgáknak ez nem járt az uraságtól. A kötekedés viszont az alap

– ez a cikkünk megírásakor a legutóbbi, hétfő délután megjelent poszt kezdése az Orgonaszerviz nevű Facebook-oldalon.

Ez azé a vállalkozóé, akit Varnus Xavér orgonaművész egy szintén hétfői, szintén Facebookon megjelent posztjában azzal vádolt meg, hogy átverte őt egy Németországban vett, a mezőlaki templomba szánt orgona ügyében, és a hathetes munka legelején kiszállt, a munkadíj jelentős részét felmarkolva.

A vállalkozó március 24-én írta meg az első posztját a Mezőlakra szánt németországi orgona történetéről, amelyet még három rész követett.

Frissítés: A mezőlaki orgonaügy már hétfő estére meg is oldódott – a legfrissebb fejleményeket ebben a cikkünkben olvashatja.

Az orgonaépítő és -szervizelő vállalkozó főbb állításai az alábbiak:

  • Varnus Xavér azt mondta neki, hogy a vásárlás előtt az orgona teljes felmérése megtörtént, és az kifogástalan állapotban van. “Az orgona szétszerelése közben ennek ellenére számos problémát tártunk fel”, és fel is sorolt néhány hibát: a szélládák több helyen szétrepedtek, javítás után továbbrepedtek, kieresztő furatok tömkelege látható; a főmű szélládája alátámasztás hiányában meghajlott; a rúgós tömítőgyűrűk (1100 darab ilyen van) ragasztója elérett.
  • “A tisztelt megrendelő által küldött teherautó kicsi volt az orgonához”, ráadásul mivel a templomajtó kicsi volt, egyes elemeket csak szétfűrészelve lehetett kivinni.
  • Mezőlakon kiderült, hogy az ottani templomajtó még kisebb, de ennél súlyosabb problémák is akadtak: "A templom teljesen alkalmatlan a további munkákra" – írta egy helyen.
  • “A templomban nincs áram, világítás. Hogy lássunk valamit, egy hosszabbítót hoztak, és kívülről az ablakon egy reflektort dugtak be. (…) További munkafelület nincs, mivel az régi kicsi templom tele volt állványokkal, betonkeverővel, építési anyagokkal. (…) Jó látható volt, hogy az építési vállalkozó jelentős késésben van – vagy nem is vállalta a március 15-i határidőt
  • A Mezőlakra fejetlenül megvásárolt orgona eleve túlméretes, egy 20x akkora templomban volt elhelyezve.

A vállalkozó szerint Varnus Xavér, amikor tájékoztatta a hibákról, és elmondta neki, hogy ő csak az összeépítési munkákra lettem felkérve, és minden további esetleges munka külön költségvetés alapján készülhet el, “azonnal fenyegetőzésbe kezdett, hogy nekem kötelességem az orgona felújítása is – ingyen, különben lepereli a gatyámat az ügyvédeivel.”

Érdekesség, hogy miközben Varnus Xavér arról írt, hogy “egy vidéki egyházzenei igazgató” arról tájékoztatta, hogy az illetőnek volt már hasonló okokból rendőrségi ügye Zalában, a vállalkozó a posztjában hasonlóval vádolja Varnust: “Ugyanezt az eljárást már egyszer kivitelezte, kanadai orgonaépítőjét sem fizette ki, hasonló módszerrel, melyben a bíróság fizetésre kötelezte. Ezek után elhagyta Kanadát, és következő áldozata én lettem.”

Ez utóbbira a cikkünk megjelenése után Varnus Xavér úgy reagált: “Így igaz, 2020-ban vitába és perbe kerültem egy kanadai orgonaépítővel, amely pert elvesztettem. A kiinduló ok ugyanaz volt: az illető orgonaépítő nem végzett megfelelő munkát, mégis a teljes összeget követelte.” Varnus szerint a pert alapvetően azért bukta el, mert nem volt írásos szerződésük ("elkövettem azt a hibát, hogy bíztam az úri becsületszóban"), illetve az ügyvédje is vétett egy eljárásjogi hibát, ezért a bíró nem vett figyelembe egy orgonaszakértői szakvéleményt, amely kifogásolta az elvégzett munka minőségét.

“Egy megalomán, meggondolatlan vásárlást, és azt, hogy a templom önmagában sem készült volna el az átadásra, most a végső vállalkozón, az orgonaépítőn próbálják leverni”, de ha jogi eljárás lesz, ő áll a per elébe. Úgy érzi, az orgonaművész “a hírnevével él vissza”, a szerződés viszont őt védi, "és az, hogy nem vagyok hajlandó a hibás orgonát összerakni, egy következő pertől kímél meg.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!