Varnus Xavér szerint átverte őt egy orgonaépítő, aki eltűnt a „Marsról is jól látható” munkadíj egy részével

2023. március 27. – 18:08

Másolás

Vágólapra másolva

Várhatóan csak ősszel kerülhet a Varnus Xavér által tavaly megvett, használaton kívüli mezőlaki templomba orgona. A világszerte ismert orgonaművész a Facebookján számolt be arról, hogy bár a Pápa szomszédságában lévő templom felújításával időre elkészültek, azonban az orgonaépítő, akivel decemberben leszerződött, csúnyán átverte, így nem készül el az orgona április végére.

Frissítés: A mezőlaki orgonaügy már hétfő estére meg is oldódott – a legfrissebb fejleményeket ebben a cikkünkben olvashatja.

Pedig a vállalkozó, mint Varnus a posztban fogalmaz, „Marsról szabad szemmel is jól látható, neki euróban kifizetendő munkadíjért” és szigorú szerződési feltételek mellett vállalta el a munkát. Ez egy hathetes munkafolyamat lett volna az orgona Németországból Magyarországra való átköltöztetésével, felépítésével és behangolásával. De az orgonaépítő már az első hét után „nevetséges, és azóta az ország egyik legkiválóbb orgonaszakértője által írásban is megcáfolt, hazug indokok alapján, szerződésszegő módon lelépett, miután felvette a hat hétre szóló teljes munkadíj felét” – írja Varnus. (Az orgonaépítő vállalkozó négyrészes posztsorozatban számolt be arról, hogyan látja ő a kialakult helyzetet, és milyen hibákat követett el Varnus Xavér az orgonaügyben; az erről szóló cikkünket itt olvashatja.)

Az orgonaművész azt írja, hogy az eset óta már tudja: a vállalkozónak nem ez volt az első ilyen esete. „Felhívott egy vidéki egyházzenei igazgató, hogy az illetőnek volt már hasonló okokból rendőrségi ügye Zalában” – írja a posztban. Ő maga is járt már pórul korábban egy másik orgonaépítővel: „néhány esztendeje már ráfáztam egy orgonaépítővel kapcsolatban arra, hogy hittem az úri becsületszó intézményében, és nem rögzítettük írásba a feltételeket, így egy félbehagyott orgona-áttelepítést fizettetett ki velem”. Ezért most írásban rögzítettek minden részletet, azonban hiába volt a gondos szerződés.

Varnus Xavér posztja szerint a mostani esetben a vállalkozó az előre kifizetett munkadíjnak az első munkahéten „csupán elenyésző részét” dolgozta le, ráadásul levélben jelezte, hogy nem elég neki az a pénz, amennyiről megállapodtak, mondván: „a vállalási ár a szerződéskötéstől eltelt idő alatt jelentősen értékét vesztette.” Ezért azt írta, hogy a szerződött munkadíj kétszereséért teljesíti a vállalást határidőre, ami Varnus szerint „a zsarolás sajátos esete”.

Az orgonaművész azt írja, az ügyvédei már teszik a dolgukat. És mivel perekből nem lesz hangszer, azt is írja: „E napokban kitűnő orgonaépítő barátaimmal, akik mindent megtesznek, hogy találjanak szabad heteket a naptárjukban, így megígérhetem: a nyár végére felépül ez a csodálatos nagyorgona, és ősszel felavatjuk.” A posztot azzal zárja: „Mindenek végén Bach mégis győzni fog. S hogy egykori kitűnő barátomat, Az orvos válaszol című újságrovat legendás szerzőjét, Veres Pali bácsit idézzem: »Az enyhe késleltetés fokozza a gyönyört.«”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!