Templomot vett Mezőlakon Varnus Xavér orgonaművész

2022. október 20. – 12:16

Templomot vett Mezőlakon Varnus Xavér orgonaművész
Forrás: Google Street View

Másolás

Vágólapra másolva

Megvette a használaton kívüli mezőlaki evangélikus templomot Varnus Xavér orgonaművész, a tervek szerint felújítja, átalakítja, és egy Stuttgartból hozatott orgonán játszik majd benne – írja a Veol.hu. A cikk szerint a művész néhány nappal ezelőtt a repülőtéren egy újságban látta, hogy eladó egy templom. Felhívta Nagy Gábor mezőlaki polgármestert, kedden találkozott vele, megnézte az épületet és eldöntötte, hogy megveszi.

A templom 2002 óta nem egyházközösségi tulajdon, egy pápai származású vállalkozó tulajdonában állt. Az elmúlt években értékmentő szándékkal az önkormányzat több alkalommal is tett ajánlatot az épület megvásárlására. Erre nem kerülhetett sor, mivel a tulajdonos a megbeszélt összeget a tárgyalások előrehaladtával megkétszerezte, vagy hónapokig nem volt elérhető.

A polgármester a Veol.hu-nak elmondta: korábban tervben volt, hogy akár csibekeltető vagy diszkó is lehet a templomból, ezt azonban ő nem szorgalmazta volna. „Ez Isten háza, itt ne legyen kocsma” – mondta. Varnus Xavér orgonafesztivált tervez ide. Eddig raktárként használták.

Az orgonaművész tervei szerint már tavasszal lezárul a felújítás, és tudnak koncerteket szervezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!