A HírTv tudósítója a pécsi Pride-ok Paganinije

2023. szeptember 25. – 18:33

A HírTv tudósítója a pécsi Pride-ok Paganinije
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„Több a rendőr, mint a felvonuló” – évek óta talán ez az egyik kulcsmondat a Fidesz-közeli médiában a pécsi Pride-okról, de a HírTv pécsi tudósítója művészi szintre emelte a műfajt.

Idén már harmadszor zárta le szinte hermetikusan Pécs belvárosának érintett részeit a pride miatt a rendőrség. A hatóságok jelenléte biztonságot ad a tüntetőknek – ezt a szervezők mindig meg is köszönik – , ugyanakkor el is szigeteli az emberijogi felvonulást. A nehezített közlekedést, parkolást a fideszes médiumok, politikusok hangulatkeltésre próbálják használni. A klasszikus mantra, hogy több a tüntető, mint a felvonuló, ezt pedig gondosan szelektált képsorokkal szokták illusztrálni.

A szombati tudósításunkban mi is kitértünk rá, hogy idén ismét kevesebb volt a résztvevő. A kifejezetten erre szolgáló MapChecking segítségével és a fotóink alapján nagyjából 1000-1200 fősre becsültük a tömeget. A HírTv a nap során többször élőben jelentkezett a helyszínről, megnéztük, hogy hogyan tudósítottak.

„A vártnál sokkal kevesebben vannak, 4-500-an (...) Tavaly viszont, amikor végig zuhogott az eső, akkor is legalább 2000-en vonultak, a tavalyelőttin pedig legalább 3000-4000-en” – hangzott el ebben a videóban.

Éppen ezért visszakerestük, hogy mi hangzott el tavaly és tavalyelőtt.

Ugyanez a tudósító 2022-ben:

„Hát nagyjából olyan 800-900-an voltak, de úgy tűnik, hogy a rendőri biztosítás még ennél is több, sokkal több rendőr volt, én szerintem több mint ezer.”

Ezek után már nagyon izgultunk, hogy vajon ugyanez a tudósító mit mondott 2021-ben, és nem csalódtunk:

„Nagyjából – a rendőrség közlése szerint – 800-an vannak. És mint ahogy önök is látják, nagyon sok olyan, aki csak szimpatizáns, tehát nem érintett az LMBTQ-sok között.”

Tehát, a HírTv pécsi munkatársa a helyszínről tudósítva 2021-ben és 2022-ben is kevesebb mint 1000 résztvevőt saccolt. Az idei Pride-on, nyilván emlékezetből már sokkal nagyobb – és elég pontos – számokat említett. Bár nem gondolkodthatunk a tudósító fejével, de a cél mégiscsak egyértelműnek tűnik. Arányaiban csökkenteni a tüntetés mértékét, miközben a korábbi feladat eleve a kis számok említése lehetett. A megoldás pedig bravúrosra sikerült. Elképzelhető, hogy az idei pontos számokra legalább egy évet várnunk kell.

Ezen túl érdekes még a HírTv hivatkozása a rendőrség közlésére a 2022-es tudósításban. Az eddigi összes pride tekintetében a Telex ma megkereste baranyai rendőrséget és azt nyilatkozták, hogy a „gyűlések részvételi adataival kapcsolatos kérdések megválaszolása nem rendőrségi kompetencia, azokkal kérjük, forduljon a gyűlés szervezőjéhez.”

Megkerestük a szervezőket is, szerintük az első pécsi Pride-on legalább 3500-an lehettek, a másodikon nagyjából 2000-en, míg idén 1200-1400-an.

A HírTv bejelentkezéseit érdemes végigkattintgatni, de muszáj még kiemelnünk az idei híranyagból a kedvenc mondatunkat is:

„David Pressman mögött egyébként sajnos láttunk gyerekeket is, méghozzá elég közel hozzá, sőt, ha jól láttam, az egyiket üdvözölte is. Nagyon sok gyerek van, még legalább 8-10-et számoltunk össze.”

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!